ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΙΑΚΟΥΜΠΑΣ (ΠΛΑΤΙΑΝΑ ΗΛΕΙΑΣ)




Κατά μήκος του λόφου Ρουπάκι, που βρίσκεται ενάμιση χιλιόμετρο ανατολικά του χωριού Πλατιάνα Ηλείας, υπαρχουν τα ερείπια μεσαιωνικου κάστρου που ταυτίζεται με το Φραγκικό καστρο La Combe του καταλόγου κάστρων του 1391 και το Castello della Cumba του 1377, την Acumba του 1467 και την Accomba που σημειώνεται στον χάρτη του Νicolas de Fer (1705).H ταύτιση και η η ονομασία «κάστρο Παλιακούμπας» οφείλεται στον μελετητή Meyer (1957) και βασίστηκε αφενός στη θέση που -στο περίπου- δείχνει ο χάρτης de Fer (στο βαθμό που ένας χάρτης του 1705 είναι ακριβής) και αφετέρου στο τοπωνύμιο «Παλιακούμπα» που διασώζεται ακόμα (κατά τον Meyer) στα ορεινά της περιοχής.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΡΟΥ
Το κάστρο Παλιακούμπας βρίσκεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται στα 415-430 μέτρα. Στον χώρο του κάστρου υπάρχει έντονη βλάστηση από ρουπάκια (θαμνώδεις βελανιδιές)  που έχουν καλύψει τις οχυρώσεις και τα κτίσματα του κάστρου. Από αυτό το είδος βελανιδιάς έλαβε και ο λόφος το ονομά του.
Το κάστρο έχει περίμετρο 350 περίπου μέτρα. Το σχήμα του είναι μακρόστενο με μέγιστο μήκος 140 μέτρα και μέγιστο πλάτος 35 μέτρα.
Η είσοδος του γινόταν πιθανότατα από την ευάλωτη ανατολική μεριά, απ' όπου ξεκινάει το τείχος του κάστρου με σωζόμενο ύψος δύο μέτρων από ημιλαξευτούς λίθους με συνδετικό υλικό μεταξύ των,  και το μεγάλυτερο μέρος του καλυμμένο από την βλάστηση.


ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ


ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ




Από το σημείο αυτό, το κάστρο ακολουθεί  μια ανηφορική πορεία  χωρισμένη σε 2-3 επίπεδα μέχρι την δυτική-βορειοδυτική  μεριά που βρίσκεται η ακρόπολη.


ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΙΧΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ





Η βόρεια μεριά του κάστρου έχει επίσης οχύρωση τείχους ενώ η νότια είναι άνευ τείχους λόγω του απόκρημνου της.

ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΕΡΙΑΣ



ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΝΟΤΙΑ ΜΕΡΙΑ




Η ακρόπολη αποτελείται από ένα μικρό πλάτωμα με διάσπαρτους λιθοσωρούς. Δίπλα από την ακρόπολη, στην δυτική γωνία του κάστρου υπάρχει βράχος με λαξεύματα που αποτελεί φυσικό ακρόπυργο.




ΤΕΙΧΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


ΔΥΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΚΡΟΠΥΡΓΟΣ




Στον εσωτερικό χώρο του κάστρου υπάρχουν δυσδιάκριτα ερείπια κτισμάτων και οικιών πνιγμένα στην βλάστηση.



ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΙΚΙΩΝ







ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΑΠΟΚΡΗΜΝΗ ΝΟΤΙΑ ΜΕΡΙΑ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ 
ΜΕ ΜΠΛΕ Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΚΡΟΠΥΡΓΟΣ





ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
Η περιοχή στην οποίαν βρίσκεται το κάστρο Παλιακούμπας ήταν σπουδαίας στρατηγικής σημασίας και στα αρχαία χρόνια και στα μεσαιωνικά. Βρίσκεται ενάμιση χιλιόμετρο ανατολικά από την αρχαία απόκρημνη Ακρόπολη της Πλατιάνας και επίσης ενάμιση χιλιόμετρο νοτιοδυτικά από το παλαιό τοξωτό γεφύρι της Τσεμπερούλας.
 ΧΑΡΤΗΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ
 
1) ΚΑΣΤΡΟ-ΛΟΦΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙ
2) ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΛΑΤΙΑΝΑ
3)ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ
4) ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΤΣΕΜΠΕΡΟΥΛΑΣ


ΤΜΗΜΑ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ


ΓΕΦΥΡΙ ΤΣΕΜΠΕΡΟΥΛΑΣ




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση για το κάστρο γίνεται μέσω της Πλατιάνας ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο νεκροταφείο του χωριού. Από το νεκροταφείο  συνεχίζει χωματόδρομος, που ακολουθούμε για 1100 μέτρα και σταματάμε στο σημείο που ξεκινάει δεξιά μας ανηφορικός χωματόδρομος. Εκεί αφήνουμε το όχημα και το κάστρο βρίσκεται νότια μας, στο οποίο φθάνουμε στην κορυφή μετά από 15-20 λεπτά πεζοπορίας σε πυκνή βλάστηση.

Το ακριβές σημείο φαίνεται τέρμα κάτω σε χάρτη Google earth κάνοντας κλικ στο σημείο που αναγράφει: Τόπος.





ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ :
 https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=paliakoumpa

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ:  https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=paliakoumpa


 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΔΑΦΝΟΥΔΙΟΥ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ