ΑΡΧΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΦΟΝΙΣΚΟΥ (ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ)


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

Το αρχαίο φρούριον Φονίσκου είναι ένα φρούριον πιθανόν του 4ου αιώνος π.Χ. , που οι κάτοικοι της περιοχής το αποκαλούνε ''Καστράκι'', και βρίσκεται  ενάμιση χιλιόμετρο βορειοανατολικά από το χωριό Αρκαδικό στον νομό Αργολίδος, σε υψόμετρο 400 μέτρων σε λόφο που ονομάζεται Φονίσκος. Η περίμετρος του φρουρίου είναι 220 μέτρα και τα τείχη δομημένα σύμφωνα με το πολυγωνικό διχτυωτό σύστημα από μεγάλους ημιλαξευτούς λίθους.Το τείχος σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, κυρίως στην νοτιά του μεριά που έχει ύψος 5 μέτρων και αποτελούσε την πιο ευάλωτη μεριά. Η πύλη του βρίσκεται στην νότια μεριά και την προστάτευε κυκλικός πύργος.Σώζεται ακόμα ένας πύργος κυκλικός,και αυτός στην νοτιά μεριά.Στην βορειοδυτική μεριά είναι ανοχύρωτο λόγω φυσικής προστασίας από απόκρημνο βράχο αποτελεί και το ψηλότερο σημείο. Το έδαφος εσωτερικά του φρουρίου είναι επίπεδον και σε αυτό υπάρχουν ερείπια κτισμάτων που είναι ''θαμμένα'' από την βλάστηση και το πέρασμα του χρόνου.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ




ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΜΕ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ





Η ΠΥΛΗ ΑΠΟ ΕΝΤΟΣ





Η ΠΥΛΗ ΑΠΟ ΕΞΩΘΕΝ





ΤΕΙΧΟΣ


ΤΕΙΧΟΣ


ΤΕΙΧΟΣ






Παρακάτω το ψηλότερο σημείο του φρουρίου στην βορειοδυτική μεριά που είναι ανοχύρωτο λόγω φυσικής προστασίας.


ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ




ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑ


Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ


Ο ΛΟΦΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ




ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Το μόνο σημάδι που προσδίδει μετέπειτα χρήση του φρουρίου τα μεσαιωνικά χρόνια είναι ότι σε μέρος του τείχους ύψους 4 μέτρων και μήκους 20 μέτρων στην βορειοδυτική του μεριά υπάρχει συνδετικό υλικό μεταξύ των ρωγμών που σχηματίζονται μεταξύ των μεγάλων αρχαίων λίθων στο τείχος, που αποτελεί τεχνοτροπία τειχοδομίας των μεσαιωνικών χρόνων.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΜΕ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




ΤΟ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΡΩΓΜΩΝ





Έξωθεν του φρουρίου και περιμετρικά υπάρχουν διάσπαρτες παλιές εγκαταλελειμμένες πέτρινες οικίες και νότια ένα πέτρινο αλώνι, γεγονός που μαρτυρά ότι κάποια στιγμή υπήρχε μικρός οικισμός τα προηγούμενα χρόνια.

 
 ΠΑΛΙΕΣ ΟΙΚΙΕΣ


 
ΠΕΤΡΙΝΟ ΑΛΩΝΙ




ΧΑΡΤΗΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΥΚΛΙΚΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΛΗ
ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΡΗΜΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ-ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ
ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΜΕ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΚΛΟ ΤΟ ΑΛΩΝΙ



ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Για το εν λόγω φρούριον δεν έχουν ανευρεθεί ιστορικές αναφορές . Είναι πολύ πιθανόν να ήταν φρούριον της αρχαίας πόλης Λήσσας που αναφέρεται από τον Παυσανία που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Λυγουριού-Αρκαδικού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση (2,5 χλμ νοτιοδυτικά) βρίσκεται το αρχαίο φρούριον ''Καζάρμα'' (ίδιας εποχής και με όμοιο τρόπο κατασκευής των αρχαίων τειχών) και αυτό στην περιοχή του Αρκαδικού, το οποίον ομοίως έχει χρήση και επεμβάσεις στα μεσαιωνικά χρόνια και έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Επίσης τρία χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά υπάρχουν τα ερείπια αρχαίου πύργου-τύπου φρυκτωρίας σε περιοχή που ονομάζεται ''Πυργούλι'',όπου ομοίως υπάρχει οπτική επαφή. Από τα ανωτέρω φαίνεται η σημαντικότητα της περιοχής και πιθανόν αποτελεί ένδειξη ότι η περιοχή μεταξύ τους ήταν σύνορα δύο αρχαίων επαρχιών (πιθανόν μεταξύ Αργείων και Επιδαυρίων) που συνέχισε να έχει στρατηγική σημασία και τα μετέπειτα μεσαιωνικά χρονιά.

ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΖΑΡΜΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=kazarma
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΥΡΓΟ-΄΄ΠΥΡΓΟΥΛΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
http://amfitreidhs.blogspot.com/2020/01/blog-post_30.html



Η ΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΖΑΡΜΑΣ





ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση για το φρούριον είναι απλή μέσω  βατών χωματόδρομων που ξεκινούν  μεταξύ Γιαννουλαίικων και Αρκαδικού και μας οδηγούνε κάτω ακριβώς από τον λόφο του φρουρίου.

Το ακριβές σημείο φαίνεται σε χάρτη ''Google earth'' κάνοντας κλικ τέρμα κάτω που αναγράφει ''Τόπος''.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΔΑΦΝΟΥΔΙΟΥ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ