ΚΑΣΤΡΟ ΧΩΤΣΑΣ ΒΕΣΙΝΙΟΥ (ΝΑΣΙΑ ΑΧΑΪΑΣ)








ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ
Το Κάστρο Χώτσας Βεσινίου είναι ένα μικρό μεσαιωνικό οχυρό που βρίσκεται σε λόφο με ονομασία Καστέλλι μεταξύ των χωριών Βεσίνι και Νάσια σε παραφυάδα του βουνού Μεγάλη Ράχη.Το κάστρο έχει περίμετρο 150 μέτρων και το ύψος του κυμαίνεται:820-830 μέτρα.Στην κορυφή του υπάρχει πλάτωμα 15 επι 5 μέτρα με θεμέλια πύργου 3 επί 3 στο βορειοανατολικό άκρο που υπάρχει κολονάκι της Γ.Υ.Σ. αλλά και ερείπια αγνώστων κτισμάτων.Η βόρεια του μεριά είναι απόκρημνη και δεν φέρει τείχος.Στην νότια του μεριά προστατεύονταν με τείχος από λίθους ακανόνιστου σχήματος χωρίς συνδετικό υλικό με μέγιστο σωζόμενο ύψος ενός μέτρου και μήκος 70 μέτρων.Εξωτερικά  του νοτίου  τείχους απλώνεται μικρός οικισμός όπου τα ερείπια των κτισμάτων είναι δυσδιάκριτα και μεγάλο μέρος έχει καλυφθεί από την πυκνή βλάστηση.Νοτιοδυτικά του κάστρου υπάρχει διάσελο μέσω του οποίου γινόταν η προσέγγιση στο κάστρο.Είχε μεγάλη ορατότητα στην περιοχή μεταξύ Δάφνης(Στρέζοβας) και Σκοτάνης(Κόκοβας) αλλά και με γειτονικά μεσαιωνικά κάστρα (Τσαρούχλι,Μαμαλούκα). Το κάστρο παρόλου που λεγεται Χώτσα Βεσινίου βρίσκεται πιο κοντά στο χωριό Νάσια.Βέβαια παλαιότερα το χωριό Νάσια ήταν χτισμένο πιο βόρεια και η αρχική θέση του Βεσινίου βρισκόταν  νοτιοδυτικά από την σημερινή του θέση.Κοντά στον λόφο του κάστρου αναφέρεται και πηγή με ονομασία ''Λειψοτά''.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟΥ
Το κάστρο αναφέρεται ότι κτίστηκε κατά την Φραγκοκρατία και ότι αποτελούσε ιδιοκτησία του Βαρώνου της Άκοβας και εχρησιμοποιήτω μαζί με άλλα γειτονικά οχυρά για τον έλεγχο του τιμαρίου της Στρέζοβας. Ανασκαφικά ευρήματα δείχνουν ότι το κάστρο περιλάμβανε οικισμό, πιθανότατα το Βεσίνι, που αναφέρεται με την έναρξη της Τουρκοκρατίας ότι είχε 13 οικογένειες και ήταν έδρα του τιμαρίου του Βεσινιού.
Όταν τον 14ο αιώνα την περιοχή καταλάμβανε ο Εβρενός Μπέης, που είχε συμμαχήσει με την Καταλανική εταιρεία, το κάστρο και ο οικισμός δεν αντιστάθηκαν και δεν καταστράφηκαν όπως άλλα γειτονικά. Επί Α΄ Τουρκοκρατίας έγινε το οικονομικό κέντρο της περιοχής της Στρέζοβας, όπου εκεί συλλέγονταν οι Οθωμανικοί φόροι. Άγνωστο σε ποια εποχή εγκαταλείφθηκε το κάστρο και ο οικισμός.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 ΤΟ ΠΛΑΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ




ΘΕΜΕΛΙΑ  ΠΥΡΓΟΥ ΜΕ ΚΟΛΩΝΑΚΙ Γ.Υ.Σ.





ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ 
ΤΕΙΧΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΤΕΙΧΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ





ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΝΑΣΙΑ,ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ



Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΡΙΑ



ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
  • ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΤΩΜΑ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
  • ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΚΑΙ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΙΧΙΟ
  • ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΒΟΡΕΙΑ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΑΠΟΚΡΗΜΝΗ ΜΕΡΙΑ
  • ΟΙ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση γίνεται από κακοτράχαλο χωματόδρομο που ξεκινάει 300 μέτρα βορειοανατολικά από το χωριό Νάσια Αχαΐας,στο σημείο με στίγμα GPS:''37.814381,21.993867''.Ο χωματόδρομος απαιτεί όχημα τύπου 4 επί 4.Μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου βλέπουμε τον λόφο του κάστρου. Μετά από λίγο ο χωματόδρομος σταματάει σε μια τσιμεντένια δεξαμενή νερού.Από εκεί χρειάζεται να κινηθούμε πεζοί νότια μέσα από πολύ πυκνή βλάστηση για 150 μέτρα μέχρι να βγούμε στο διάσελο.Φθάνοντας στο διάσελο,αριστερά μας βρίσκεται το κάστρο.Η διάρκεια πεζοπορίας ξεκινώντας πεζοί από τον κακοτράχαλο χωματόδρομο είναι 35 λεπτά.Το ακριβές σημείο φαίνεται τέρμα κάτω σε χάρτη ''google earth'' κάνοντας κλικ στο σημείο που αναγράφει:Τόπος.
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
ΜΕ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΚΟΤΡΑΧΑΛΟΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ 
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΚΝΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ
ΜΕ ΜΩΒ ΤΟ ΔΙΑΣΕΛΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ





Βιβλιογραφία:



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)