ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ (ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ)





ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ
Το Αρμενόκαστρο είναι μία θέση κάστρου(;) που βρίσκεται σε μία κακοτράχαλη ράχη από το όρος Ξεροβούνι ή Τσούγκα(ύψος:1370 μέτρα) νοτιοανατολικά από το χωριό Καπαρέλλι Αργολίδος.Το Αρμενόκαστρο Βρίσκεται σε μια μακρόστενη, μυτερή,απόκρημνη και κατηφορική κορυφογραμμή.Κτίσματα και ερείπια τείχους δεν σώζονται.Μόνο η ονομασία και η θέση του μαρτυρούν την ύπαρξη κάστρου στο σημείο.Το μήκος του Αρμενόκαστρου είναι περίπου 75 μέτρα και το μέγιστο πλάτος φθάνει τα 5 μέτρα και το υψόμετρο κυμαίνεται στα 875-840 μέτρα ξεκινώντας από το ψηλότερο σημείο στα νοτιοδυτικά και ακολουθώντας κατηφορική πορεία προς τα βορειοανατολικά.Στο μέσο περίπου της κορυφογραμμής του Αρμενοκάστρου υπάρχει ένα στενό άνοιγμα που αποτελεί πέρασμα για την άλλη μεριά, από το οποίο χωράει να περάσει ένας άνθρωπος και οι ντόπιοι το αποκαλούν πορτίτσα (=πέρασμα).
 (Η ετυμολογία της λέξεως Αρμενόκαστρο προέρχεται από τις λέξεις :άρμενο + κάστρο.Το κάστρο ειναι αυτονόητο.Το άρμενο πιθανόν προέρχεται από την λατινική ρίζα αρχαιοελλενικής προελεύσεως ''arma'' που έχει σημασία: στρατώνας,όπλο). Επίσης η λέξη άρμενο σημαίνει ιστίο/πανί πλοίου και μπορεί να σχετίζεται με το σχήμα του αρμενοκάστρου που μοιάζει με ιστίο προσεγγίζοντας το.


ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΕΡΝΑ

Εκατόν πενήντα μέτρα δυτικά του Αρμενοκάστρου και μερικά μέτρα χαμηλότερα υπάρχει η ονομαστή σπηλιά Στέρνα, η οποία συνδέεται άμεσα με το Αρμενόκαστρο και πιθανότατα αποτελούσε ένα είδος οικισμούΗ σπηλιά Στέρνα είναι ένα τριγωνικό σπηλαιοάνοιγμα που βρίσκεται στην ρίζα κάθετου βραχου ύψους 70 μέτρων που αποτελεί υψηλότερη συνέχεια της ράχης στην οποία βρίσκεται το Αρμενόκαστρο. Στην εισοδό της υπάρχει μία κτιστή κυκλική δεξαμενή νερού/στέρνα με διάμετρο δύο μέτρα και εντός περιέχει ασβεστοκονίαμα.Η στέρνα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι γεμάτη από συνεχή σταγονορροή από το ταβάνι της σπηλιάς.Από αυτήν την δεξαμενή/στέρνα έλαβε και η σπηλιά την ονομασία της .Έξωθεν του σπηλαίου και πέριξ υπάρχουν ερείπια από τειχία και κτίσματα.
στέρνα < μεσαιωνική ελληνική στέρνα < κιστέρνα < λατινική cisterna < cista < αρχαία ελληνική κίστη (αντιδάνειο).)
Ιστορικές αναφορές για το Αρμενόκαστο δεν έχουν ανευρεθεί.Προφορικές μαρτυρίες από ηλικωμένο κάτοικο του Καπαρελλίου μιλούν για κατοίκηση του σημείου από Έλληνες την εποχή της Τουρκοκρατίας για να αποφύγουν την σκλαβιά (πιθανόν τα προεπαναστατικά χρόνια), έχοντας  κάλυψη και ασφάλεια από το δυσπρόσιτο της περιοχής. Η ορατότητα από το Αρμενόκαστρο ειναι μεγάλη στην πέριξ περιοχή.Ελέγχει οπτικά την κοιλάδα του Ίναχου ποταμού από Καπαρέλλι μέχρι το χωριό Στέρνα, τα έναντι ορεινά,έχοντας οπτική επικοινωνία με άλλα φρούρια με σημαντικότερον το Κάστρο Παλαμήδι στο Ναύπλιο.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ

Η ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ  ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟΥ




Η ΠΟΡΤΙΤΣΑ
Η ΠΟΡΤΙΤΣΑ
ΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ




Η ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΕΡΝΑ

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝ


 Η ΣΤΕΡΝΑ


ΤΟ ΣΤΟΜΙΟ ΤΗΣ ΣΤΕΡΝΑΣ  



ΤΟ ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΝΑ






Αξιοθέατα σημεία κατά την διαδρομή για το Αρμενόκαστρο.

(1)Κατά την αναβασή μας στο Αρμενόκαστρο,περνάμε από την πηγή Καλλιμάνη,στην οποία υπάρχει δεξαμενή και ποτίστρες για ζώα.




(2)Εν συνεχεία κινούμενοι ανατολικά φθάνουμε σε ένα πλάτωμα σε απόκρημνη πλαγιά  στο οποίο υπάρχει πυκνή παρουσία κεραμικών και διάσπαρτων λίθων τα οποία αποτελούν ερείπια κτισμάτων αγνώστου χρήσεως.

ΤΟ ΠΛΑΤΩΜΑ

ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΘΩΝ


(3)Μετά το πλάτωμα περνάμε δίπλα από βραχώδη κάθετη πλαγιά στην οποίαν υπάρχει μεγάλο σπηλαιοάνοιγμα που οι ντοπιοι το αποκαλούν ''Στη σπηλιά'' και δίπλα του διαμορφώνονται άλλα μικρότερα, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως μαντριά για ζώα.

ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ




ΕΡΕΙΠΑ ΤΕΙΧΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΝΤΡΙ



(4) Μετά απο επίπονη και απόκρημνη πεζοπορία φθάνουμε στην σπηλιά Στέρνα.

ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΕΡΝΑ



 ΤΟ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ  ΑΠΟ ΨΗΛΑ





(5) Ευρισκόμενοι έμπροσθεν της Στέρνας διακρίνουμε στα 150 μέτρα ανατολικά μας το Αρμενόκαστρο.


ΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΝΑ



ΤΟ ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ



(6) Επιστρέφουμε στην Στέρνα,η οποια βρισκεται στην ρίζα καθετου βραχου ύψους 70 μέτρων και στην κορυφή του σχηματίζεται πλάτωμα που λέγεται ''Λιθαρόστρουγκα'' στο οποίον υπάρχουν ερείπια από στρούγκες(=μαντριά για ζώα).(Η προσέγγιση γίνεται μέσω απόκρημνης πεζοπορίας από την δυτική μεριά).

ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΒΕΛΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΕΡΝΑ
ΤΟ ΜΠΛΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΛΑΤΩΜΑ ΛΙΘΑΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ


ΤΟ ΠΛΑΤΩΜΑ ΛΙΘΑΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ



ΣΤΡΟΥΓΚΕΣ




(7) Έναντι και νότια από το Αρμενόκαστρο και το πλάτωμα Λιθαρόστρουγκα, υπάρχει μία βραχοσπηλιά που οι ντόπιοι αποκαλούν ''Μαύρη Σπηλιά'', η οποία δεν προσεγγίστηκε και άγνωστο(;) τι υπάρχει εντός.

ΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΠΗΛΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΘΑΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ


ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ






ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ
ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ (1) ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ
ΤΟ (2) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΤΩΜΑ ΑΠΟΚΡΗΜΝΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ
ΤΟ (3) ΕΙΝΑΙ ''ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ''
ΤΟ (4) ΕΙΝΑΙ Η ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΕΡΝΑ
ΤΟ (5) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ
ΤΟ (6) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΤΩΜΑ ΛΙΘΑΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ
ΤΟ (7) ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΥΚΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΣΠΗΛΙΑ (;)
(Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΕΛΟΝΑ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ).









ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Τριακόσια μέτρα νοτιοανατολικά από το Καπαρέλλι Αργολίδος, πηγαίνοντας από Καπαρέλλι προς Λύρκεια μέσω της επαρχιακής οδού Στέρνας-Νεοχωρίου, υπάρχει χωματόδρομος δεξιά μας που οδηγεί στο νεκροταφείο του χωριού.Αφού περάσουμε το νεκροταφείο,150 μέτρα μετά, συναντάμε το ποτάμι του Ινάχου,το οποίο περνάμε και ακολουθώντας τον χωματόδρομο όπως πάει.Ενάμιση χιλιόμετρο μετά το ποτάμι κάνουμε δεξιά και μετά από 200 μέτρα ξανά δεξιά.Στα 180 μέτρα συναντάμε διχάλα.Από εκεί συνεχίζουμε ακολουθώντας τον δεξιό δρόμο πεζοί,εκτός εάν έχουμε όχημα τύπου 4 επί 4. (Ο χωματόδρομος μέχρι το σημείο αυτό ειναι βατός για συμβατικό ΙΧΕ και χρειάζεται προσοχή σε κάποια σημεία). Μετά από 1500 μέτρα αριστερά μας υπάρχει ανηφορικό διαγώνιο μονοπάτι με χαρακτηριστικό μπλε πλαστικό σωλήνα νερού το οποίο μας οδηγεί μετά από 250 μέτρα στην πηγή Καλλιμάνη.Από το σημείο αυτό αρχίζει μία επίπονη ανηφορική και επικίνδυνη ανάβαση σε κακοτράχαλο έδαφος, διάρκειας μιάμισης ώρας με ανατολική κατεύθυνση μέσω ασαφών μονοπατιών φθάνοντας στο Αρμενόκαστρο.Το ακριβές σημείο του Αρμενοκάστρου φαίνεται σε χάρτη ''Google earth'' κάνοντας κλικ τέρμα κάτω στο σημείο που αναγράφει:Τόπος.



ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΤΟΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ
ΜΕ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΥΣΒΑΤΟΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ



ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΕΝΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)