ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΓΑΒΡΙΑΣ (ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
Το Φρούριο Γαβριάς είναι ένα φρούριο πιθανότατα Υστεροβυζαντινών χρόνων (1204-1453 μ.Χ.) που βρίσκεται κατά μήκος της κορυφής του όρους Γαβριάς (1200 μ.),ανατολικά από το χωριό Ασπρόκαμπος Σικυωνίων Κορινθίας.Το ύψος του φρουρίου κυμαίνεται στα 1185-1200 μέτρα και έχει περίμετρο περίπου 600 μέτρα.Οχύρωση τείχους υπάρχει μόνο στην νοτιοδυτική ευάλωτη μεριά μήκους 100 μέτρων, φτιαγμένο από ακανόνιστους λίθους μικρού και μεγάλου μεγέθους χωρίς συνδετικό υλικό μεταξύ των, με ύψος που φθάνει μέχρι το ένα μέτρο και με πάχος δύο μέτρα και είναι σε ερειπιώδη κατάσταση.Οι υπόλοιπες μεριές είναι απόκρημνες και δεν φέρουν οχυρώσεις.Το ψηλότερο σημείο βρίσκεται στην βορειοδυτικά μεριά του κάστρου,όπου υπάρχει χαρακτηριστικό κολωνάκι της Γ.Υ.Σ.και βορειοδυτικά του ξεκινάει μία μακρόστενη απόκρημνη κακοτράχαλη κορυφογραμμή (διαστάσεων: 100 επί 5-10 μέτρα) που αποτελεί μέρος του κάστρου. Εντός του κάστρου έχει χτιστεί υψηλή κεραία Ο.Τ.Ε. που είναι ευδιάκριτη από μακρυά.
Ιστορικά στοιχεία:
Δεν υπάρχουν ιστορικές πληροφορίες σχετικά με το φρούριο, ωστόσο θα μπορούσε να υποτεθεί ότι το τείχος κατασκευάστηκε κατά τον 14ο ή τον πρώιμο 15ο αιώνα, καθώς στους αιώνες αυτούς η περιοχή μεταξύ Αρκαδίας και Κορινθίας αποτελούσε πεδίο μάχης μεταξύ Βυζαντινών και Φράγκων.
Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)
Το σημείο προσφέρει γενική εποπτεία της ευρύτερης περιοχής. Ελέγχει τη Στυμφαλία στα νοτιοδυτικά, την οροσειρά που χωρίζει το Καίσαρι από τον Ασωπό στα βόρεια, το Φλιάσιο πεδίο και το Πολύφεγγος στα νότια, ενώ στα ανατολικά έχει οπτική σύνδεση με το ύψωμα της Ευαγγελίστριας, το όρος Φωκά και τον Ακροκόρινθο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ
Η ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΗ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ
Η ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΗ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ
Ο ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ
ΜΕ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΡΑΙΑ ΤΟΥ Ο.Τ.Ε.
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΕΛΑΚΙ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση για το φρούριο Γαβρία γίνεται μέσω χωματόδρομου που ξεκινάει νότια από το χωριό του Ασπράκαμπου, ο οποίος είναι ανηφορικός και μας ανεβάζει στο βουνό το Γαβριά.(Ο χωματόδρομος χρειάζεται προσοχή σε κάποια σημεία για συμβατικό ΙΧΕ). Μετά από τρία χιλιόμετρα υπάρχει έτερος χωματόδρομος δύο χιλιομέτρων αριστερά μας ο οποίος οδηγεί στην κορυφή του Γαβριά που βρίσκεται το φρούριο. Ο χωματόδρομος αυτός είναι δύσβατος και διασχίζεται με ΙΧΕ μέχρι ένα σημείο και μετά συνεχίζουμε πεζοί εκτός εάν έχουμε όχημα τύπου 4 επί 4.Το ακριβές σημείο που βρίσκεται το κάστρο φαίνεται σε χάρτη ''google earth'' κάνοντας κλικ τερμα κάτω στο σημείο που αναγράφει:Τόπος.
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΥΣΒΑΤΟΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Βιβλιογραφία:
- Από την ιστοσελίδα eCastles στον σύνδεσμο: http://ecastles.culture.gr/mobilecontent/-/asset_publisher/XHdEYy6aof01/content/oros-gabrias-teichos
- Πέππας, Ι. Ε., Μεσαιωνικές σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, χ.χ., 180-181.
Η επίσκεψη στο Φρούριο Γαβριάς έγινε από κοινού με έτερο Ερευνητή Κάστρων από την Κόρινθο, τον φίλο Γκότση Ταξιάρχη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου