ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΑΧΟΥ (ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)








ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
Το φρούριον Κοκκινόβραχου είναι ένα αρχαίο φρούριον που βρίσκεται σε ύψωμα με ονομασία Κοκκινόβραχος, τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το χωριό Ασπρόκαμπος Κορινθίας ανάμεσα στα βουνά της Βέσιζας και του Γαβριά.Το φρούριο έχει οχυρώσεις του 4ου αιώνος π.Χ. αλλά και μετέπειτα χρήση και επεμβάσεις τα μεσαιωνικά χρόνια.Το υψόμετρο του κυμαίνεται στα: 980-1105  μέτρα και έχει συνολική περίμετρο 350 μέτρων περίπου και τραπέζιο σχήμα. Η οχύρωση αποτελείται από αρχαίο τείχος που υπάρχει στην βόρεια στην ανατολική και στην δυτική μεριά, ενώ η νότια μεριά είναι όλη απόκρημνη και δεν φέρει οχυρώσεις.Στην βόρεια και ανατολική μεριά το μεγαλύτερο μέρος του τείχους είναι σκεπασμένο με βλάστηση με αποτέλεσμα να είναι εμφανή λίγα σημεία του αλλά σαφής η πορεία που ακολουθεί. Επίσης σώζονται τα θεμέλια ενός πύργου στο βόρειο τείχος με διαστάσεις 7 επί 3,5 μέτρα και άλλων δύο μικρότερων στο ανατολικό .Από την άλλη στην δυτική μεριά φαίνονται δυσδιάκριτα τα θεμέλια του τείχους και από παλαιότερο ερευνητή τον Πέππα αναφέρεται ύπαρξη τριών πύργων,οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν. Γενικά το τείχος είναι δομημένο από ημιλαξευτούς ογκόλιθους κατά το δικτυωτόν σύστημα του αρχαίου Ελληνικού τύπου.
Στο κέντρο του φρουρίου στο ψηλότερο σημείο υπάρχει ο κεντρικός τετράγωνος πύργος διαστάσεων 7 επί 7 μέτρα, δομημένος με αρχαίους λίθους όπως στο τείχος και συμπλήρωμα στα κενά και στα κυκλικά θεμέλια από μικρούς λίθους ακανόνιστου σχήματος και πιθανότατα ήταν μεσαιωνική φρυκτωρία. Άξιον αναφοράς είναι ότι στην νοτιοανατολική γωνιά του φρουρίου υπάρχει ένα βραχοάνοιγμα στο έδαφος σαν ''σήραγγα'' διαστάσεων 8 επί 3 μέτρα και βάθος πέντε μέτρων, η οποία είναι δυσνόητο να αντιληφθούμε αν αποτελεί ανθρώπινο έργο ή φυσική κατακρήμνιση. Πάντως ακριβώς νότια από την σήραγγα διαμορφώνεται απότομος κρημνός όπου κάτω υπάρχουν μεγάλα κομμάτια βράχων που έχουν αποκολληθεί από την φυσική διάβρωση στον βράχο του υψώματος.Η είσοδος στο φρούριο φαίνεται να γινόταν από την βορειοδυτική μεριά του τείχους. Επίσης δυτικά και ανατολικά του φρουρίου υπάρχουν δύο μικροί λόφοι που αποτελούν ένα είδος φυσικών προμαχώνων του φρουρίου αλλά δεν διασώζονται σε αυτούς υπολείμματα οχυρώσεων. Νότια του φρουρίου και του δυτικού λόφου υπάρχουν ερείπια και λιθοσωροί από κτίσματα αλλά και πλήθος κεραμικών που πιθανότατα αποτελούσαν τον αρχαίο και μεσαιωνικό οικισμό του φρουρίου.Μεταξύ των ερειπίων ξεχωρίζουν τα θεμέλια μεγάλου αρχαίου κτίσματος.
Η περιοχή κατείχε ιδιαίτερη σημασία κατά την αρχαιότητα, καθώς νοτίως του Κοκκινόβραχου απαντούσε το όριο μεταξύ των αρχαίων πόλεων κρατών της Σικυώνας, Φλιασίας και Στυμφαλίας. Ωστόσο δεν έχουν ανευρεθεί ιστορικές αναφορές για το συγκεκριμένο αρχαίο φρούριο/πόλισμα, και ομοίως ουδεμία πληροφορία κατά τα μεσαιωνικά χρόνια.
Χρονολόγηση: αρχαίο, σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)
Το φρούριο ήλεγχε νοτιοδυτικά την Στυμφαλία, νοτιοανατολικά τον Φλιούντα, την Τιτάνη και το λόφο της Ευαγγελίστριας (Αρχαία Θυαμία). Συνδεόταν οπτικά με διάφορα μικρά οχυρωματικά έργα στην ευρύτερη περιοχή όπως το φρούριο του Γαβριά, αλλά ακόμη και με τον Ακροκόρινθο, και επίσης στα ανατολικά επόπτευε τις έναντι ακτές της περιοχής του Λουτρακίου με το θαλασσιο πέρασμα του Κορινθιακού κόλπου.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΒΟΡΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ



ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ



ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ



ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ.(ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΘΕΜΕΛΙΑ)
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ



ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ




''Η ΣΗΡΑΓΓΑ''
''ΣΗΡΑΓΓΑ''


Ο ΑΠΟΤΟΜΟΣ ΚΡΗΜΝΟΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ''ΣΗΡΑΓΓΑΣ''



Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΛΟΦΟΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ


ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ...ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΥΨΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΑΧΟΥ


ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ


ΤΟ ΕΝΑΝΤΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΓΑΒΡΙΑ



ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Η ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΝΟΤΙΑ ΜΕΡΙΑ
ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ  ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
ΜΕ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ''Η ΣΗΡΑΓΓΑ''
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΕΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

 ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ  ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΜΩΒ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΟΜΟΥ ΚΡΗΜΝΟΥ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ''ΣΗΡΑΓΓΑΣ''
Ο ΚΥΚΛΟΣ ''1'' ΕΙΝΑΙ Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΛΟΦΟΣ
Ο ΚΥΚΛΟΣ ''2'' ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΛΟΦΟΣ




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση για το φρούριο του Κοκκινόβραχου γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Νεμέας-Στυμφαλίας, ξεκινώντας από Ασπρόκαμπο με κατεύθυνση προς το γειτονικό χωριό Καστράκι (πρώην ονομασία Μάζι). Μετά από 1200 μέτρα ακολουθούμε χωματόδρομο που ξεκινάει αριστερά μας. Μετά από 600 μέτρα κάνουμε δεξιά σε έτερο χωματόδρομο, τον οποίον ακολουθούμε για 800 μέτρα και αφήνουμε το όχημα σε σημείο που ο δρόμος κάνει πολύ καμπύλη στροφή. (Ο χωματόδρομος χρειάζεται προσοχή σε κάποια σημεία για συμβατικό ΙΧΕ). Βορειά μας φαίνεται το ύψωμα του Κοκκινόβραχου. Από εκεί κινούμαστε πεζοί δίπλα από χωράφια με νοτιοδυτική κατεύθυνση και σε είκοσι λεπτά φθάνουμε στο φρούριο. Το ακριβές σημείο φαίνεται σε χάρτη ''google earth'', κάνοντας κλικ τέρμα κάτω που αναγράφει: Τόπος.


ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ:


ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΥ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΑΧΟΥ




Βιβλιογραφία:

α)Από την ιστοσελίδα eCastles στον σύνδεσμο: http://ecastles.culture.gr/mobilecontent/-/asset_publisher/XHdEYy6aof01/content/mpozikas-kokkinobrachos
β)Πέππας, Ι. Ε., Μεσαιωνικές σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, σελίδες: 178-179.




Η επίσκεψη στο Φρούριο του Κοκκινόβραχου έγινε από κοινού με έτερο Ερευνητή Κάστρων από την Κόρινθο, τον φίλο Γκότση Ταξιάρχη.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΑΡΑΧΝΑΙΟΥ (ΑΡΑΧΝΑΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ)

ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)