ΓΟΥΛΑΣ ΚΑΙΣΑΡΙΟΥ (Ν.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)








ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Ο Γουλάς Καισαρίου είναι ένα οχυρό πιθανότατα των Υστεροβυζαντινών χρόνων που βρίσκεται σε κορυφή λόφου με ονομασία Γουλάς, 1700 μέτρα (σε ευθεία γραμμή) νοτιοδυτικά από το χωριό Καίσαρι Κορινθίας.Το υψόμετρο στο οποίον βρίσκεται ο Γουλάς είναι 825 μέτρα.Το οχυρό του Γουλά είναι σε ερειπιώδη κατάσταση και αποτελείται από έναν κυκλικό πύργο και τον περίβολο που τον περίκλειε περιμετρικά.Ο κυκλικός πύργος έχει καταπέσει τελείως δημιουργώντας ένα ανάχωμα ύψους περίπου 8 μέτρων καλυμμένο με βλάστηση, όπου σε όλην την επιφάνεια του διακρίνονται μικροί λίθοι ακανόνιστου σχήματος που δομούσαν τον πύργο.Σύμφωνα με παλαιότερο ερευνητή τον Πέππα Ιωάννη, η διάμετρος του πύργου ήταν 18 μέτρα και η είσοδος μάλλον από βορειοανατολικά. Από γύρω υπήρχε τείχος που περιέβαλλε τον πύργο,το οποίον σήμερα είναι κατεστραμμένο.Σε όλον τον χώρο του Γουλά υπάρχει πυκνή παρουσία κεραμικών. Επίσης υπάρχουν και κομμάτια από μεγάλους λαξευτούς αρχαίους λίθους, γεγονός που μαρτυρά ότι ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε αρχικά στα χρόνια της αρχαιότητας.Χαμηλότερα από το οχυρό του Γουλά υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι που συναντάμε κατά την προσεγγισή μας.
Ο Γουλάς από την θέση του ελέγχει το πέρασμα της κοιλάδας του Καισαρίου προς την Στυμφαλία και έχει οπτική επαφή με μερικά γειτονικά φρούρια της περιοχής.
Ιστορικά στοιχεία:
Ως προς τις λιγοστές πληροφορίες που έχουμε σχετικά με την ευρύτερη περιοχή του μνημείου, μπορούμε να αναφέρουμε ότι το χωριό Καίσαρι απαντά στους ενετικούς καταλόγους της καταγραφής Grimani του 1700. Για το ίδιο το μνημείο ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες και η χρονολόγηση των καταλοίπων του κτίσματος στην κορυφή του λόφου έχει κατά καιρούς διχάσει τους μελετητές. Η απόδοσή τους στη βυζαντινή περίοδο όπως έχει προταθεί παραμένει προβληματική λόγω της έλλειψης άλλων σχετικών ενδείξεων στον χώρο.
Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)
Ονομασία:
Η ονομασία Γουλάς σημαίνει ''πύργος,φρούριο'' και συναντάται ως τοπωνύμιο σε οχυρωμένες θέσεις σε όλην την επικράτεια της Ελλάδος και με άλλες μορφές όπως :Γούλας,Κουλάς,Κουλές,Γλα,Κούλια και άλλα. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ''ΓΟΥΛΑΣ''



ΕΡΕΙΠΙΑ  ΛΙΘΩΝ ΣΤΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ 
ΕΡΕΙΠΙΑ  ΛΙΘΩΝ ΣΤΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ 


Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ  ΠΥΡΓΟΥ

ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ


ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ

Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΟΥ

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ



Ο ΛΟΦΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΟΥΛΑ
Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΥΡΩ ΤΟ  ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ 
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση για τον Γουλά γίνεται μέσω της επαρχιακής όδου Κιάτου-Βυτίνας. Ερχόμενοι από Κιάτο με ρεύμα προς Στυμφαλία, δύο χιλιόμετρα μετά την διασταύρωση για Καίσαρι, δίπλα από τον δρόμο υπάρχει χωματόδρομος ανηφορικός δεξιά μας που ανεβαίνει στον λόφο του Γουλά, τον οποίον ακολουθούμε για 250 μέτρα και φθάνουμε σε ένα εκκλησάκι. Εκεί αφήνουμε το όχημα και 400 μέτρα δυτικά μας βρίσκεται ο Γουλάς, όπου φθάνουμε σε πέντε λεπτά με πεζοπορία.Το ακριβές σημείο φαίνεται παρακάτω σε χάρτη ''google earth'' κάνοντας κλικ τέρμα κάτω στο σημείο που αναγράφει: Τόπος.




Βιβλιογραφία:
α)Από την ιστοσελίδα eCastles στον σύνδεσμο: http://ecastles.culture.gr/mobilecontent/-/asset_publisher/XHdEYy6aof01/content/goulas-kaisariou
β)β)Πέππας, Ι. Ε., Μεσαιωνικές σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, σελίδες: 183-185.




Η επίσκεψη στον Γουλά Καισαρίου έγινε από κοινού με έτερο Ερευνητή Κάστρων από την Κόρινθο, τον φίλο Γκότση Ταξιάρχη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΑΡΑΧΝΑΙΟΥ (ΑΡΑΧΝΑΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ)

ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)