ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΔΩΝΑ (ΒΟΥΤΣΗΣ-ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ)






ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ
Το κάστρο Λάδωνα είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται σε κορυφή απόκρημνου λόφου πάνω από τον ποταμό Λάδωνα και το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ μεταξύ των χωριών Βούτσης και Σπάθαρης Αρκαδίας. Το υψόμετρο στο κάστρο  κυμαίνεται στα 275-280 μέτρα και η περίμετρος  του στα 150 μέτρα. Τα κτισματά του βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση  και είναι ''πνιγμένα'' από την πυκνή βλάστηση με πουρνάρια που υπάρχει στον λόφο.Ο ποταμός Λάδωνας διέρχεται ανατολικά και νότια από τον λόφο του κάστρου. Το κάστρο βρίσκεται σε στρατηγική θέση αφού εποπτεύει την κοιλάδα του Λάδωνα και ελέγχει τα ορεινά περάσματα από Αρκαδία προς Ηλεία και Αχαΐα.

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ


Το κάστρο αποτελείται από τον κεντρικό πύργο και το περιμετρικό τείχος.

Κεντρικός πύργος:
Ο κεντρικός πύργος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου και έχει διαστάσεις 7 επί 6 μέτρα και σωζόμενο ύψος που φθάνει έως τρία μέτρα.

ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΠΥΡΓΟΥ

Ο πύργος είναι δομημένος από λίθους ακανόνιστου σχήματος με συνδετικό υλικό μεταξύ των, και φαίνεται ότι είχε σίγουρα δύο ορόφους (ισόγειο, 1ος).
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΥΡΓΟΥ


ΠΥΡΓΟΣ

Στα χαλάσματα του πύργου, στην εσωτερική τοιχοδομία διαμορφώνεται σχηματισμός τύπου ''καμάρας'' που αποτελούσε την οροφή του ισογείου.Πιθανόν το ισόγειο του πύργου αποτελούσε  χώρο υδατοδεξαμενής.(Αυτό ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στα μεσαιωνικά κάστρα).

ΛΕΙΨΑΝΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ''ΚΑΜΑΡΑΣ'' ΠΥΡΓΟΥ



Περιμετρικό τείχος:
Το περιμετρικό τείχος έχει μήκος 150 μέτρα και μέγιστο ύψος που φθάνει τα δυόμιση μέτρα.Αποτελείται από λίθους ακανόνιστου σχήματος και κεραμικά με συνδετικό υλικό μεταξύ των.


ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ


ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ



ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ



ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ



ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ





Στην ανατολική μεριά σώζεται και η πύλη του κάστρου που έχει πλάτος ενάμιση μέτρο.

ΠΥΛΗ ΚΑΣΤΡΟΥ


Παρόλου που  ο λόφος του κάστρου είναι απόκρημνος, περιμετρικό τείχος υπάρχει σε όλο το μήκος του.

Ο ΑΠΟΚΡΗΜΝΟΣ ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ



Ιστορικά στοιχεία:
Η ιστορία του εν λόγω κάστρου δεν έχει διασωθεί. Υπάρχει όμως ένας ανώνυμος πανηγυρικός που κάνει αναφορά στον Αυτοκράτορα Μανουήλ Β' και τον υιό του Ιωάννη Η' που μιλάει για την πολιορκία ενός κάστρου στον Λάδωνα κατά την πορεία της εκστρατείας  του Ιωάννη Η' και του αδελφού του Θεοδώρου Β' που ήταν Δεσπότης του Μυστρά, στην Πελοπόννησο το 1417. 
Επειδή κανένα άλλο κάστρο δεν υπάρχει σε αυτήν την περιοχή του Κάτω Λάδωνα, αυτό πιθανόν αποτελεί και την μοναδική ιστορική  πληροφορία για αυτό το κάστρο.
Ο τοπικός θρύλος βάφτισε το κάστρο ως '' Κάστρο της Μονόβυζας ''. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το κάστρο άνηκε στην Βαρωνεία της Άκοβας, αφού ως ''κάστρο της Μονόβυζας'' αναφέρεται το κάστρο της Άκοβας όπου σύμφωνα με τον θρύλο το προστάτευε μια Αμαζόνα, η οποία όπως όλες οι Αμαζόνες είχε έναν μαστό και πολεμούσε γενναία.
Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)



ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΒΕΛΑΚΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΤΟ ΜΠΛΕ ΒΕΛΑΚΙ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Σημείο εκκίνησης για το κάστρο Λάδωνα, είναι η γέφυρα του ποταμού Λάδωνα που υπάρχει έμπροσθεν του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ. Από εκεί ακολουθούμε τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο με ρεύμα προς το χωριό Βούτσης. Μετά από δύο χιλιόμετρα περίπου συναντάμε δεξιά μας κατηφορικό κακοτράχαλο χωματόδρομο.Σε αυτό το σημείο αφήνουμε προσεκτικά το όχημα μας διότι ο δρόμος είναι στενός.Από εκεί ακολουθούμε πεζοί τον χωματόδρομο για 400 μέτρα και φθάνουμε σε ένα κτίσμα/σπίτι μέσα σε χωράφι με ελαιόδεντρα.

ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΕΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ/ΣΠΙΤΙ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΕΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Από αυτό το σημείο βορειοανατολικά μας φαίνεται ο λόφος του κάστρου, όπου με επίπονη ανηφορική πεζοπορία είκοσι λεπτών μέσα σε πυκνή βλάστηση φθάνουμε στην κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται το κάστρο.
Το ακριβές σημείο φαίνεται σε χάρτη ''google earth''  κάνοντας κλικ τέρμα κάτω στο σημείο που αναγράφει: Τόπος.

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΤΟΔΡΟΜΟΥ 
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΥΤΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ/ΣΠΙΤΙ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ







ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Σφηκόπουλος Ιωάννης., ΤΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ , σελίδα 233.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί τον Νοέμβριο του 2017.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΔΑΦΝΟΥΔΙΟΥ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ