ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΝΕΣΤΑΝΗΣ (Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ)
Σε μικρό βραχώδη λόφο, ενάμιση χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του χωριού Νέστανη Αρκαδίας (πρώην ονομασία:Τσιπιανά) και ακριβώς δίπλα από την Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, σώζονται τα ερείπια μεσαιωνικού πύργου που πιθανότατα ανήκει στην Υστεροβυζαντινή περίοδο.
Ο πύργος έχει διαστάσεις 3,5 επί 3,5 μέτρα και το μέγιστο σωζόμενο ύψος είναι τέσσερα μέτρα. Η τοιχοδομία του αποτελείται από ακανόνιστους λίθους και κεραμικά με συνδετικό υλικό μεταξύ των. Ο πύργος φαίνεται σίγουρα ότι είχε δύο επίπεδα (ισόγειο,1ος).
Το υψόμετρο που βρίσκεται ο πύργος είναι 665 μέτρα. Ο λόφος που βρίσκεται ο πύργος είναι πετρώδης και απόκρημνος. Η ανάβαση στον λόφο σήμερα γίνεται από την δυτική μεριά και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Ιστορικές αναφορές για τον πύργο δεν έχουν ανευρεθεί. Από την θέση στην οποία βρίσκεται ο πύργος ήλεγχε το πέρασμα Αρκαδίας-Αργολίδας. Ο πύργος πιθανότατα συνδέεται με τον διπλανό βυζαντινό κάστρο-οικισμό Τσιπιανά που χτίστηκε λίγο μετά το 1296 μ.Χ. από τον Βυζαντινό στρατηγό Ανδρόνικο Ασάν-Παλαιολόγο που σήμερα ονομάζεται ''Γουλάς'' και έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Πιθανόν αποτελούσε προπύργιο του και φρυκτωρία για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.
Ο ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΣ ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΓΟΥΛΑ-ΚΑΣΤΡΟ ΤΣΙΠΙΑΝΩΝ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Βγαίνοντας από την Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως στην έξοδο για Νεστάνη και πηγαίνοντας για Νεστάνη, μετά από 3,5 χιλιόμετρα φθάνουμε σε τούνελ που περνάει κάτω από την Εθνική, το οποίον αφού περάσουμε κάνουμε δεξιά και στα 300 μέτρα φθάνουμε στον λόφο του πύργου. Η ανάβαση γίνεται από την δυτική μεριά του λόφου και χρειάζεται προσοχή.
Το ακριβές σημείο φαίνεται σε χάρτη google earth κάνοντας κλικ τέρμα κάτω στο σημείο που αναγράφει: Τόπος.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=nestani
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=nestani
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου