ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)
Σε λόφο με ονομασία Γραδίσκος ή Γκραντίσκος που βρίσκεται αμέσως βορειοδυτικά από το χωριό Άγιο Πνεύμα του νόμου Σερρών, βρίσκονται τα ερείπια ενός κάστρου. Πρόκειται για άγνωστο οχυρωμένο οικισμό πάνω σε φυσικό οχυρό λόφο, με τείχη Ρωμαϊκής- Πρωτοβυζαντινής εποχής (;). Βρίσκεται σε υψόμετρο 420 μέτρων. Η ονομασία Γκραντίσκος σημαίνει κάστρο {Σχ.1}.
ΝΟΜΟΣ: ΣΕΡΡΩΝ
ΧΩΡΙΟ: ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 420 ΜΕΤΡΑ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ: ΥΣΤΕΡΟΡΩΜΑΪΚΗ-ΠΡΩΤΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (;)
ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΡΟΥ
Ν.Α. ΤΕΙΧΟΣ (ΥΨΟΣ 2.5 ΜΕΤΡΑ) |
Ν.Α. ΤΕΙΧΟΣ |
ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ |
Στην βόρεια πλευρά υπάρχουν ερείπια τείχους μήκους περίπου 70 μέτρων που έφραζε το πιο ευάλωτο σημείο του κάστρου. Σώζεται σε χαμηλό ύψος (μέχρι 1 μέτρο) και πάχος που κυμαίνεται από ένα έως δύο μέτρα. Στην βορειοανατολική γωνία υπάρχουν ίχνη πύργου.
ΒΟΡΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ (ΠΑΧΟΣ 1 ΜΕΤΡΟ) |
Βόρειο τείχος εσωτερικά (ύψος 1 μέτρο) |
Βόρειο τείχος από ψηλά. Δεξιά φαίνεται ο μικρός σχηματιζόμενος αυχένας. |
Στην νοτιοδυτική μεριά σώζεται ένα μικρό τμήμα του τείχους σε χαμηλό ύψος (έως 0.80 μέτρα).
ΥΠΟΛΕΊΜΜΑΤΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ |
Στην νότια μεριά τα ίχνη του τείχους είναι αρκετά δυσδιάκριτα, ενώ στην απόκρημνη δυτική πλευρά τα ίχνη χάνονται. Οι λόγοι που υπάρχουν τόσα λίγα ερείπια τείχους οφείλονται στο ότι έχουν σκεπαστεί από την βλάστηση με την πάροδο του χρόνου ή έχουν κατακρημνιστεί στις απότομες πλαγιές. Η σημαντικότερη αλλοίωση όμως φαίνεται να προήλθε από την λιθολόγηση, δηλαδή την αφαίρεση λίθων από κατοίκους του χωριού για χτίσιμο νέων οικιών και κτισμάτων , γεγονός σύνηθες σε όλην την Ελλάδα.
ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ |
Παρατηρώντας τα χαλάσματα στον λόφο, φαίνεται ότι εσωτερικά αλλά και εξωτερικά του τείχους υπήρχε οικισμός. Σε όλον τον χώρο του κάστρου υπάρχουν τεχνητά πλατώματα με θεμέλια κτισμάτων, διάσπαρτες πέτρες, κεραμικά και λιθοσωρούς.
Ο λόφος του κάστρου. Φαίνεται τα πλατώματα και τα χαλάσματα των κτισμάτων. |
Τείχος κτίσματος εσωτερικά του τείχους αποτελούμενο λίθους με ασβεστοκονίαμα. |
Από το κάστρο υπάρχει τεράστια οπτική ορατότητα στον κάμπο των Σερρών αλλά και το σημαντικότερο κέντρο της περιοχής, τις Σέρρες.
Το χωριό του Αγίου Πνεύματος και ο Σερραϊκός κάμπος, όπως φαίνονται από το κάστρο. |
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση για το κάστρο γίνεται μέσω του χωριού του Αγίου Πνεύματος. Από το βορειοδυτικό άκρο του χωριού υπάρχει ασφάλτινος ανηφορικός δρόμος που οδηγεί στην Μονή Προφήτη Ηλία που βρίσκεται από το χωριό. Καθώς ανεβαίνουμε έχουμε στα δεξιά μας τον λόφο του κάστρου. Στα 1300 μέτρα στρίβουμε δεξιά στον δρόμο που οδηγεί στην Μονή Προφήτη Ηλία και μετά από 50 μέτρα αφήνουμε το όχημα μας. Από εκεί με πεζοπορία 350 μέτρων με νοτιοδυτική κατεύθυνση μέσα από μονοπάτια φθάνουμε στην βόρεια πλευρά του κάστρου. Η περιήγηση στο Κάστρο δυσχαιρένεται από την πυκνή βλάστηση.
Ο λόφος Γραδίσκος, όπως φαίνεται από το χωριό. |
Το ακριβές σημείο του κάστρου, φαίνεται τέρμα κάτω σε χάρτη Google κάνοντας κλικ στο σημείο που αναγράφει: Τόπος
ΣΧΟΛΙΑ
{Σχ.1} Η ονομασία Γκραντίσκος είναι Σλαβική και σημαίνει πόλη ή κάστρο. Παρόμοια τοπωνύμια: Λόφος Γκραντίστα στο Αχλαδοχώρι Σερρών και λόφος Γκραντήσκος στον Σφελινό Σερρών (αμφότερα κάστρα).
{Σχ.2} Ίδιου τύπου λαξευτοί βράχοι έχουν βρεθεί πλησίον του λόφου Καϊλιάς κοντά στο Δαφνούδι, όπου και εκεί υπάρχει κάστρο.
{Σχ.3} Τα νομίσματα, αργυρά και χάλκινα, έχουν παραστάσεις του Μάρκου Αυρήλιου (2ος αι. μ.Χ.) Σεπτίμιου Σεβήρου (μέσα 2ου -αρχές 3ου αι. μ.Χ.), Κλαυδίου Β' (3ος αι.μ.Χ.), Διοκλητιανού, καθώς και εποχής από το Κοινό των Μακεδόνων. Το Κοινό των Μακεδόνων είχε ιδρυθεί πριν την Ρωμαϊκή κατάκτηση, ενώ συνεχίστηκε μέχρι και την πρώιμη βυζαντινή εποχή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Σαμσάρης, Πέτρος «Βυζαντινοί τόποι και μνημεία της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα», 2004, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Διδακτορική Διατριβή, 2004, σελ. 651-652.
- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: ΤΟΜΟΣ 24, ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΟΣ Β'2 (1969), σελίδα 352, Κούκουλη Δ.
- ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΣΕΣΜΟ: http://listedmonuments.culture.gr/fek.php?ID_FEKYA=1386152530&v17=
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου