ΚΑΣΤΡΟ ΜΙΤΟΠΟΛΗΣ (Ν.ΑΧΑΙΑΣ)

Το Κάστρο Μιτόπολης είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στην βόρεια μεριά του χωριού Μιτόπολη Αχαΐας, πάνω σε μικρό λόφο δίπλα από την πλατεία του χωριού στους πρόποδες του όρους Κομποβουνίου. Η κατασκευή του τοποθετείται στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (13ος αιώνας μ.Χ.). Το ύψος του κάστρου κυμαίνεται στα 235-245 μέτρα.





Από το κάστρο σήμερα σώζονται ελάχιστα ερείπια του τείχους περιμετρικά του λόφου. Το τείχος είναι κατασκευασμένο από ακανόνιστους λίθους διαφορετικών μεγεθών με κομμάτια κεραμιδιών και συνδετικό υλικό μεταξύ των.




ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Το Κάστρο της Μιτόπολης αποτελεί κάστρο των Φράγκων του Πριγκιπάτου της Αχαΐας του οποίου η ανέγερση χρονολογείται κατά τις αρχές του 13ου αιώνα.
Η ανέγερσή του ξεκίνησε υπό τον Γιλβέρτο ντε Κορ, Φράγκο ιππότη τηςΔ΄ Σταυροφορίας και πρώτο βαρώνο της Μιτόπολης, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως κατοικία του και έδρα του φεουδού του, το οποίο του παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Σαμπλίτη, πρώτο Πρίγκιπα της Αχαΐας. Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνος, η κυριαρχία του πέρασε υπό τον έλεγχο της Βαρωνίας της Χαλανδρίτσας, καθώς η Βαρωνία της Μιτόπολης κατέστη κτήση της τελευταίας.







Στην επίπεδη κορυφή του λόφου υπάρχει κατοικία και διάσπαρτοι λιθοσωροί από κτίσματα του κάστρου.


Η ΕΠΙΠΕΔΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ



Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση στον λόφο του κάστρου γίνεται μέσω της πλατείας του χωριού, όπου κινούμενοι πεζοί βόρεια φθάνουμε σε ένα-δύο λεπτά στην κορυφή του λόφου.
Το ακριβές σημείο κάστρου φαίνεται σε χάρτη ''google earth'', κάνοντας κλικ τέρμα κάτω που αναγράφει: Τόπος


 ΒΙΒΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Από την βικιπαίδεια στο λήμμα ''Κάστρο Μιτόπολης'' στον σύνδεσμο: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82

Σχόλια

  1. Μπράβο σας! Είχαμε πλήρη μεσάνυχτα για το τι είχε σωθεί από το συγκεκριμένο φραγκοκάστελο! Συνεχίστε την καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή στο μέλλον να επισκεφθείτε και τον Ριόλο Αχαίας με το κάστρο Τεριόλο που βρίσκεται μέσα στον οικισμό, σε ένα χαμηλό ύψωμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εννοειται φιλε μου...ο αριθμοσ μου ειναι 6974059128 στειλε μου ενα μηνυμα να σε παρω τηλ να συννενοηθουμε και να ερθω να το φωτογραφισουμε και να το δημοσιευσουμε να υπαρχει..





      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)