ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΑΡΑΧΝΑΙΟΥ (ΑΡΑΧΝΑΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ
Το φρούριον Αραχναίου είναι ένα μίκρο φρούριον πιθανόν μεσαιωνικής εποχής που βρίσκεται σε μικρό λόφο με επίπεδη κορυφή, ενάμιση χιλιόμετρο ανατολικά από το χωριό Αραχναίο (πρώην ονομασία Χέλι) στον νομό Αργολίδος, σε υψόμετρο 665 μέτρων. Πρόκειται για οχύρωση σε σχήμα τετραγώνου με περίμετρο 120 μέτρων (30 μετρά η κάθε πλευρά).



Το τείχος είναι ξερολιθιά  χωρίς συνδετικό υλικό που φθάνει σε ύψος μέχρι 1,5 μέτρο,αλλά το κανονικό του ύψος ήταν πολύ μεγαλύτερο διότι το τείχος έχει καταρρεύσει. Πιθανόν εντός του φρουρίου υπήρχε πύργος λόγω παρουσίας λιθοσωρών στο μέσο του.Οι ντόπιοι ονομάζουν τον λόφο με δύο ονόματα:1)Γούβα και 2) Βορός.
 Γούβα το ονομάζουν διότι σχηματίζεται κοίλο έδαφος εντός του φρουρίου με την παρουσία του τείχους.
Βορός είναι τοπωνύμιο που συναντάται στην Πελοπόννησο και σημαίνει περίφραχτος μαντρωμένος χώρος που βάζανε τα ζώα.Κάτοικος της περιοχής μας ενημέρωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσαν τον χώρο του φρουρίου βάζοντας μοσχάρια εντός.
Άρα και οι δύο ονομασίες αρμόζουνε στον χώρο.Ιστορική πληροφορία για το φρούριον δεν έχει ανευρεθεί προς το παρόν.Ο χώρος του φρουρίου δεν προσφέρεται για να κρατήσει άμυνα σε περίπτωση πολιορκίας άλλα για εγκατάσταση φρουράς που θα έλεγχε κάποιο  ορεινό πέρασμα του Αραχναίου όρους.Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι έχει οπτική επαφή με το Φραγκικό κάστρο Γκύκλος που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νότια. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ











''ΓΟΥΒΑ''




ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ GOOGLE EARTH


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση γίνεται μέσω χωματόδρομου που ξεκινάει ανατολικά από το χωριό του Αραχναίου περίπου ενάμιση χιλιομέτρου που μας οδηγεί κάτω από τον ομαλό λόφο και χρειάζεται πέντε λεπτά πεζοπορίας.

Το ακριβές σημείο φαίνεται σε χάρτη ''google earth'' κάνοντας κλικ τέρμα κάτω που αναγράφει: ''Τόπος''.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Στίγμα θέσης από την ιστοσελίδα ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΔΑΦΝΟΥΔΙΟΥ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ