ΚΑΣΤΡΟ ΦΑΡΜΑΚΑ (Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
Το Κάστρο Φαρμακά είναι ένα μικρό φρούριο που βρίσκεται σε κορυφογραμμή τους όρους Φαρμακά που ονομάζεται ''Γαιδουροράχη'' σε υψόμετρο 1490 μέτρων,βορειοανατολικά από την ψηλότερη κορυφή του βουνού: Αβυζές (1611μ.).Η περίμετρος του είναι 270 μέτρα και οχυρωμενη  ειναι νοτια και η δυτικη του μερια με τειχος μηκους 135 μετρων.Η βόρεια και η ανατολική είναι πολύ απόκρημνες και δεν φέρουν οχύρωση και πιθανόν μεγάλο μέρος τους έχει καταπέσει. Το τείχος έχει ύψος περίπου ένα μέτρο και είναι ξερολιθιά δηλαδή πέτρες χωρίς συνδετικό υλικό μεταξύ τους,και έτσι πολλοί λίθοι έχουν πέσει εκατέρωθεν .Το φρούριον είναι πολύ μικρό και πρέπει να είχε χρήση ως ''δίαυλος'' επικοινωνίας μεταξύ των μεγάλων κάστρων,αφού η οπτική του είναι τεράστια στην Αργολιδοκορινθία. Στο διάσελο που σχηματίζεται νοτιοδυτικά, δηλαδή μεταξύ κορυφογραμμής του φρουρίου και της ψηλότερης κορυφής ''Αβυζές''  υπάρχει έντονη παρουσία λιθοσωρών από κτίσματα,γεγονός που δείχνει ότι πιθανόν υπήρξε κάποια στιγμή εγκατάσταση ατόμων στο σημείο.Προς το παρόν ιστορική πληροφορία για το φρούριον δεν έχει ανευρεθεί.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΟΡΥΦΗ..ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΩ ΤΟ ΔΙΑΣΕΛΟ 



ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ...ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ









ΤΟ ΔΙΑΣΕΛΟ


ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΩΒ ΤΟ ΔΙΑΣΕΛΟ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση για το φρούριον γίνεται μέσω του χωριού ''Γυμνό Αργολίδος'' ανεβαίνοντας προς το βουνό Φαρμακά.Ο δρόμος είναι χωματόδρομος και χρειάζεται προσοχή σε κάποια σημεία για συμβατικό αυτοκίνητο.Το όχημα το αφήνουμε σε σημείο με στίγμα GPS: 37.779153,22.523135 .Από εκεί μέσω επίπονης ανηφορικής πεζοπορίας μίας ώρας με δυτική κατεύθυνση  φθάνουμε στην κορυφή της Γαιδουροράχης όπου βρίσκεται το φρούριον.Από εκεί είναι και ευκαιρία για ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Φαρμακά (Αβυζές:1611μ.) που βρίσκεται νοτιοδυτικά του φρουρίου.
Το ακριβές σημείο του φρουρίου φαίνεται σε χάρτη ''Google earth'',κάνοντας κλικ τέρμα κάτω που αναγράφει:Τόπος.


Σχόλια

  1. ακρως ενδιαφερουσες αυτες οι ΄΄δυσκολες΄΄ οχυρες θεσεις που μας παρουσιαζετε ,επειδη και εγω εχω αναλογες αναζητησεις παρακαλω επικοινωνηστε μαζι μου αν μπορω να ερθω μαζι σε καποια επομενη εξορμηση στην αργολιδοκορινθια gotsis_aris@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΔΑΦΝΟΥΔΙΟΥ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ