ΚΑΣΤΡΟ ΓΡΕΒΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΙΑ ΑΧΑΪΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ:
Το Κάστρο Γρεβενό, σήμερα και Κάστρο του Γρεβενού, είναι μεσαιωνικό κάστρο που σήμερα λιγοστά ερείπια του διασώζονται βόρεια από το χωριό Σπαρτιά (προηγούμενη ονομασία Γρεβενό). Βρίσκεται χτισμένο σε κορυφογραμμή του βράχου Τούρλα που ειναι παραφυάδα του Ερυμάνθου σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ:775-750 μέτρα.Η κορυφογραμμή ακολουθεί μια πορεία απο νότο προς βορράν μήκους περίπου 150 μέτρων και μέγιστου πλάτους 20 μέτρων και χωρίζεται σε 3-4 πλατώματα με ψηλότερο το νότιο πλάτωμα,στο οποίον σώζεται τείχος με συνδετικό υλικό ύψους 2 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων.Ανατολικά της κορυφογραμμής απλώνεται απότομη πλαγιά που ειναι γεμάτη λιθοσωρούς από ερείπια κτισμάτων και αποτελούσε πιθανότατα τον οικισμό του κάστρου.Ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού μας ενημέρωσαν ότι προ μερικών ετών σώζονταν εμφανή ερείπια από δύο εκκλησίες.Από την άλλη,η δυτική του μεριά είναι κατακόρυφη και απόκρημνη.
Είναι αγνώστου χρόνου κατασκευής, άγνωστο και από ποιόν χτίστηκε. Πρώτη αναφορά υπάρχει τον 14ο αιώνα επί πρίγκιπα Πέτρου του Σαν Σουπερμάνο,όπου ο ορθόδοξος μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Μάξιμος που ήταν υποστηριχτής του, συνέλαβε με τέχνασμα τον βυζαντινό τοποτηρητή Φραγκόπουλο και τον έδωσε μαζί με το κάστρο στον Ενετό Σαρακηνόπουλο εχθρό του Δεσπότη του Μυστρά.Βυζαντινές πηγές του 1395 αναφέρουν ότι υπήρχε στην περιοχή ο "κουλάς του Γρεβενού"
Μέχρι το 1430 και την κατάλυση του Πριγκιπάτου της Αχαΐας είχε περάσει ξανά στην κατοχή του Δεσποτάτου του Μυστρά. Το 1460 πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς και τον Ζαγανό πασά αλλά αντέταξε σθεναρή αντίσταση και ο Ζαγανός έλυσε την πολιορκία. Το 1463 το κατέλαβε ο Μιχαήλ Ράλλης και αργότερα κατελύφθη από τους Οθωμανούς και τον Ισάν πασά. Έκτοτε δεν ξανά αναφέρεται και άγνωστο πότε εγκαταλείφθηκε.
Υποσημείωση:Σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος του κάστρου:Γρεβενό,πιθανόν να προέρχεται από λατινική ρίζα της λέξης ''gravis'' που σημαίνει απότομος,τραχύς,δυσχερής που ταιριάζει με το τοπίο του κάστρου.
Υποσημείωση:Σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος του κάστρου:Γρεβενό,πιθανόν να προέρχεται από λατινική ρίζα της λέξης ''gravis'' που σημαίνει απότομος,τραχύς,δυσχερής που ταιριάζει με το τοπίο του κάστρου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ...ΑΠΟ ΠΙΣΩ Ο ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ
Η ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ
ΕΡΕΙΠΙΑ
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΡΤΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ...ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΛΠΟΧΩΡΙ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ:
Φθάνοντας στο χωριό Σπαρτιά Αχαϊας,βόρεια ακριβώς πάνω από το χωριό,φαίνεται η κορυφογραμμή του κάστρου και με πεζοπορεία 10 λέπτων σε κακοτράχαλο έδαφος φθάνουμε στην κορυφή του.Το ακριβές σημείο του κάστρου,φαίνεται παρακάτω σε χάρτη ''Google map'',κάνοντας κλικ στο σημείο που αναγράφει: Τόπος.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Α) ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΛΗΜΜΑ:ΚΑΣΤΡΟ ΓΡΕΒΕΝΟΥ
Β)ΑΠΟ TO LINK:http://www.visit-erymanthos.gr/frontend/villages/view/9/
Β)ΑΠΟ TO LINK:http://www.visit-erymanthos.gr/frontend/villages/view/9/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου