ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (Ν.ΑΧΑΙΑΣ)


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ


Το Παλαιομονάστηρο Οσίου Λεοντίου ή Μοναστήρι Αρχαγγέλου Μιχαήλ ή Μοναστήρι Μεγάλου Ταξιάρχου είναι ένα Καστρόμονάστηρο χτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά του όρους Κλωκός, 15 χιλιόμετρα νότια από το Αίγιον και ακριβώς πάνω από την Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας πλησίον του χωριού Μελίσσια Αχαΐας και ανατολικά του Σελινούντα ποταμού.Το Παλαιομονάστηρο ιδρύθηκε στις αρχές του 15ου αιώνος, όταν μετά από όραμα  πήγε στο σημείο  και ασκήτεψε  ο Όσιος Λεόντιος μεταξύ των ετών 1415-1420 και ίδρυσε εκκλησιά προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και μαζί με άλλους μοναχούς έχτισε την Μονή σε υψόμετρο 500 μέτρων με φρουριακό χαρακτήρα.
 Τα σπουδαιότερα οικοδομήματα που υπάρχουν στον χώρο, αρχίζοντας από την Νότια μεριά που είναι η είσοδος στην Μονή είναι:
  1. Η είσοδος που είναι ένας τριώροφος οχυρωμένος πύργος με τυφεκιοθυριδες ΄και καταχύστρες.
  2. Μπαίνοντας στον περίβολον της Μονής βρίσκονται τα κελιά των μοναχών που άλλα είναι προσαρμοσμένα στον βράχο και άλλα στην δυτική μεριά κατά μήκος του οχυρωματικού τείχους.
  3. Η ημιυπόγεια ορθογώνια κιστέρνα νερού που εξασφάλιζε την υδροδότηση της Μονής μέσω ενός υδραύλακα που συνδέεται με το εξωτερικό υδραγωγείο της Μονής.
  4. Ο Βυζαντινός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
  5. Μία μεγάλη και εντυπωσιακή λίθινη κλίμακα ανόδου με 51 σκαλοπάτια που οδηγεί στο άνω μέρος της Μονής (κτισμένη το έτος 1810).
  6. Στο σημείο που καταλήγει η λίθινη κλίμακα, υπάρχει πύργος οχύρωσης με τυφεκιοθυρίδες και καταχύστρες που προστάτευε το άνω μέρος της Μονής.
  7. Το άνω μέρος της Μονής που είναι κυριολεκτικά γαντζωμένο πάνω στον βράχο και υπάρχει ο Ναός της Ανάστασης,το Ασκηταριό και ο Τάφος του Οσίου Λεοντίου.
  8. Το Υδραγωγείο με καμάρες που σώζεται εξωτερικά της Μονής στην Νότια μεριά  και έφερνε νερό από ψηλότερο σημείο του βουνού.
Η Μονή κάηκε απο τους Τούρκους στις 15 Αυγούστου του έτους:1500 και εν  συνεχεία ξαναχτίστηκε.Το 1620 ξανακαταστράφηκε και στην συνέχεια η Μονή μεταφέρθηκε κάτω και χτίστηκε η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών που γνωρίζουμε και έως σήμερον έχει ακόμα μοναχούς.


Περι Οσιου Λεοντιου:



O Όσιος Λεόντιος γεννήθηκε το 1377 στην Μονεμβασία της Πελοποννήσου από τον Ανδρέα  Μαμμωνά και την Θεοδώρα που καταγόταν από το γένος των Παλαιολόγων. Ο πατέρας του ήταν αρκετά πλούσιος και επίσημος άνδρας. Ο βασιλιάς Ανδρόνικος Β', ο Παλαιολόγος (1283 - 1328 μ.Χ.) ανέθεσε σ' αυτόν σπουδαία θέση στην κεντρική διοίκηση του Μοριά. Ο Λέων λοιπόν, έτσι ονομαζόταν πριν, έτυχε μεγάλης φροντίδας από τους γονείς του και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη ξένες γλώσσες, φιλοσοφία και θεολογία.

Όταν πέθανε ο πατέρας του, επέστρεψε στη Μονεμβασία και φρόντισε τη μητέρα του. Κατόπιν η μητέρα του αποσύρθηκε σε μοναστήρι (στην Μονή Πεπελενίτσης) και ο Λέων με την ευχή της παντρεύτηκε. Υπήρξε πρότυπο συζύγου, οικογενειάρχη και κοινωνικού ευεργέτη.

Έπειτα όμως ήλθαν και οι μεγάλες δοκιμασίες. Πέθανε η γυναίκα του, κατόπιν τα παιδιά του και έτσι ο ίδιος αποφάσισε να γίνει μοναχός. Έγινε λοιπόν μοναχός με το όνομα Λεόντιος και πήγε κοντά σ' ένα έμπειρο ασκητή, τον Μενίδη, όπου έμεινε κοντά του για αρκετό χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια πήγε στο Άγιον Όρος, όπου έλαβε αρκετά μεγάλη ασκητική εμπειρία και επέστρεψε πάλι στην Πελοπόννησο. Εκεί διάλεξε τόπο διαμονής του το βουνό Κλωκός  όπου ίδρυσε την ΜΟΝΗ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ και από 'κει πήγαινε σε πόλεις της Αχαΐας και κήρυττε τον Θείο λόγο. Κοντά του πήγαν και άλλοι ζηλωτές της αγγελικής ζωής, που αργότερα, πολλοί απ' αυτούς διέπρεψαν στον Ιερό κλήρο.

Ο Λεόντιος απεβίωσε ειρηνικά στις 11 Δεκεμβριου 1452 (6 μήνες πριν πέσει η Πόλη στους Βαρβάρους) και η φήμη της αρετής του παρέμεινε και μετά τον θάνατο του. Οι δε αδελφοί Παλαιολόγοι, Θωμάς και Θεόδωρος, προς τιμήν του οσίου, έκτισαν Μονή στον τόπο της ασκήσεώς του, στο όνομα του αρχαγγέλου Μιχαήλ.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ




Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΠΥΡΓΟ

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ



Ο ΘΥΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ



Ο ΤΡΙΩΡΟΦΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ



Η ΛΙΘΙΝΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ



Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΧΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ



Η ΟΧΥΡΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΥΦΕΚΙΟΘΥΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΧΥΣΤΡΕΣ



Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ



Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ






ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ



Η ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ






Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΜΙΧΑΗΛ



ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΚΙΣΤΕΡΝΑΣ



ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ 



Η ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ



Η  ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ



ΠΑΛΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1745 ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΟΝΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ.ΑΠΕΧΕΙ 15 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΟΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΤΡΩΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟ.ΑΦΟΥ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ,ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΤΟΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ 2 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΡΩΝ  ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΕΞΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΜΟΝΗΣ.
ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΑΡΤΗ ''GOOGLE EARTH'', ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΤΕΡΜΑ ΚΑΤΩ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ:Τόπος.





ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΧΩΡΙΟ: ΚΑΤΩ ΜΑΥΡΙΚΙ (ΒΟΔΟΒΑ)



Σχόλια

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,

    ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΕΙΟ ;; ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Φ.Α. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΔΑΦΝΟΥΔΙΟΥ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ