ΚΑΣΤΡΟ ΣΚΑΛΩΣΙΑΣ-ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ (ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ)




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ
Το Κάστρο Σκαλωσιάς-Ασπροκάμπου είναι ένα μικρό κάστρο που βρίσκεται σε πρόβουνο από τα Γεράνεια Όρη στο ύψος του όρμου Σκαλωσιάς (προς βορράν), πάνω ακριβώς από τον εύφορο κάμπο του Ασπροκάμπου, σε βραχώδες ύψωμα με ονομασία ''Παλιόκαστρο'' σε υψόμετρο 300 μέτρων. Το κάστρο βρίσκεται δυόμιση χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό Περαχώρα Λουτρακίου στον νομό Κορινθίας. Βρίσκεται σε μια  προεξοχή βράχου του βουνού και έχει οχύρωση τείχους 50 μέτρων στην δυτική του μεριά,η οποία είναι και το μόνο μέρος πρόσβασης. Οι άλλες μεριές είναι ανοχύρωτες και απόκρημνες. Το ύψος του τείχους που σώζεται δεν ξεπερνάει τα δύο μέτρα και είναι φτιαγμένο από ξερολιθιά με ένα μέτρο πάχος. Χαρακτηριστικόν είναι ότι το φρούριο είναι πολύ μικρό και ότι μπαίνοντας εντός των τειχών το έδαφος αρχίζει να γίνεται κατηφορικό ακολουθώντας την μορφολογία του βράχου. Εντός του κάστρου υπάρχουν διάσπαρτες πέτρες αλλά όχι κάποιο εμφανές κτίσμα.




ΤΕΙΧΟΣ







ΤΕΙΧΟΣ






ΤΕΙΧΟΣ



ΑΠΟΚΡΗΜΝΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΕΡΙΑ




Η μόνη πληροφορία που έχει βρεθεί προς το παρόν είναι σε χάρτη της περιοχής που δείχνει το σημείο και το αναφέρει ως ''Παλιόκαστρο Σκαλωσιάς''. Έχει θέα προς τις Αλκυονίδες Νήσους και γενικότερα οπτική στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Πιθανόν να αποτελούσε ένα προσωρινό καταφύγιο των κάτοικων που διέμεναν στο κάμπο, για να προστατευτούν από επιθέσεις πειρατών και επιδρομές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά (1,3 χλμ) βρίσκεται η Βυζαντινή Μονή Αγίου Νικολάου Μαλαγαρίου (10ου ή 11ου αιώνος μ.Χ.)









ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ 
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ 








ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση γίνεται μέσω της Περαχώρας, ακολουθώντας χωματόδρομους και χρειάζεται όχημα 4 επί 4 διότι υπάρχουν δύσβατα σημεία.
Το ακριβές σημείο  φαίνεται χάρτη ''google earth'', κάνοντας κλικ τέρμα κάτω που αναγράφει: ''Τόπος''.


ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΔΑΦΝΟΥΔΙΟΥ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ