ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟ (Ν.ΑΡΚΑΔΙΑΣ)






ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ
Το Αγγελόκαστρο είναι ενα ερειπωμένο κάστρο που βρίσκεται σε μια στενή και βραχώδη βουνοκορφή με ονομασία Μύτικας (υψος:1105μετρα) στο όρος Μαίναλο πάνω από το χωριό Καμενίτσα Αρκαδίας.Από τις οχυρώσεις του Αγγελόκαστρου διασώζονται λιγοστά ερείπια.Η κορυφή του Μύτικα αποτελείται από δύο πλατώματα:το βόρειο και το νότιο πλάτωμα.
Το βόρειο πλάτωμα είναι το κάστρο και αποτελεί το ψηλότερο μέρος της κορυφής (ύψος:1105-1100 μέτρα),στο οποίον υπάρχει και το χαρακτηριστικό κολωνάκι της Γ.Υ.Σ. και έχει διαστάσεις 40 επί 20 μέτρα.Στην νοτιοανατολική του μεριά σώζεται μέρος τείχους ξερολιθιάς μήκους 8 μέτρων  που δεν ξεπερνάει σε ύψος το ένα μέτρο.Το νότιο πλάτωμα που είναι συνέχεια του βόρειου,είναι ένας κακοτράχαλος μακρόστενος βράχος (διαστάσεων 50 επί 10 μέτρα με κυμαινόμενο ύψος:1100-1090 μέτρα) στον οποίον δεν υπάρχουν οχυρώσεις.Η δυτική μεριά του κάστρου είναι απόκρημνη και η ανατολική έχει πολύ απότομη κλίση.Η είσοδος γινόταν μέσω κοιλότητας που σχηματίζεται μεταξύ βορείου και νοτίου πλατώματος από ανατολικά.
Νότια του κάστρου υπάρχει ένα διάσελο,όπου στην ανατολική του μεριά υπάρχουν τα θεμέλια κτίσματος σχήματος ''Π''.Εν συνεχεία νότια του διάσελου υπάρχει τριγωνικό πλάτωμα στο οποίον υπάρχουν ερείπια τείχους ξερολιθιάς στην νοτιοανατολική μεριά μήκους 10 μέτρων.
Η προσέγγιση στην κορυφή του κωνοειδούς υψώματος του Μύτικα γίνεται από την μόνη βατή νότια μεριά.Ανατολικά του κάστρου στην απότομη πλαγιά υπάρχουν διάσπαρτοι λίθοι που πιθανόν αποτελούσαν ένα είδος μικρού οικισμού.Γενικά πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή κάστρου που μάλλον εξυπηρέτησε τον σκοπό της για σύντομη χρονική περίοδο και στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε.Το Αγγελόκαστρο έχει οπτική επαφή με το κάστρο της Καμενίτσας στα βόρεια,το Μπεζένικο (Βλαχέρνα) και την Κανδήλα ανατολικά,ενώ ταυτόχρονα επόπτευε τον κάμπο του Δάρα.

ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
  • Με 1α είναι το βόρειο πλάτωμα/Κάστρο.
  • Με 1β είναι το νότιο πλάτωμα.
  • Με 2 είναι το διάσελο.
  • Με 3 είναι το τριγωνικό πλάτωμα.
  • Με κόκκινο συμβολίζονται τα σωζόμενα ερείπια τείχους και με πορτοκαλί τα όρια των πλατωμάτων.
  • Το πράσινο βελάκι είναι η είσοδος του κάστρου και το κίτρινο βελάκι η βατή νότια μεριά προσέγγισης για την κορυφή.
  • Οι μικρές μπλε γραμμές είναι η ανατολική πλαγιά με τους διάσπαρτους λίθους που ήταν πιθανόν μικρός οικισμός(;)
Περεταίρω στοιχειά:
Η ονομασία Αγγελόκαστρο είναι αγνώστου προελεύσεως,αλλά υπάρχει σαν ονομασία και σε άλλα κάστρα όπως το Αγγελόκαστρο Κορινθίας,Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας και Αγγελόκαστρο Κερκύρας.
Η ονομασία της κορυφής Μύτικας προέρχεται από το μυτερό σχήμα της (μοιάζει με μύτη) που είναι συνηθισμένη ονομασία για απόκρημνες κορυφές στον Ελλαδικό χώρο,όπως η κορυφή του Μύτικα στον Όλυμπο.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Δεν υπάρχουν αναφορές σε ιστορικές πηγές. Θα μπορούσε να χρονολογηθεί ακόμη και την περίοδο των σλαβικών επιδρομών οπότε και θα κατασκευάστηκε για την προστασία του ντόπιου πληθυσμού. Θα μπορούσε επίσης να έχει κατασκευαστεί στην αρχική περίοδο της φράγκικης κατάκτησης και να χρησιμοποιήθηκε μέχρι την οριστική εδραίωση του πριγκηπάτου . Η έλλειψη πηγών νερού και η απουσία στερνών συλλογής ομβρίων δείχνει ότι το κάστρο αυτό δεν θα μπορούσε να αντέξει σε κάποια μακρόχρονη πολιορκία. Οι διαμένοντες εδώ μάλλον θα ένιωθαν ασφαλείς λόγω του μεγάλου υψομέτρου και της απόσταση από τα πεδινά, καθώς και στη τροφοδοσία που μπορούσε να τους εξασφαλίσει το γειτονικό πυκνό δάσος του Μαινάλου.
Διάφοροι περιηγητές (Leake, Meyer, Bon, Markl) όπως και ερευνητές διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις για την προέλευσή του κάστρου, όπως και για το ρόλο που επιτελούσε. Μερικοί θεωρούν ότι φτιάχτηκε από βυζαντινούς δεσπότες για να εποπτεύσουν την περιοχή την περίοδο των σλαβικών εξεγέρσεων στην περιοχή, ενώ άλλοι ότι έγινε επί Φραγκοκρατίας από Φράγκους τιμαριούχους. Ας σημειωθεί ότι από πολλούς ερευνητές υπήρξε σύγχιση όσον αφορά την ταύτιση του κάστρου αυτού με το κάστρο του Βεζενίκου πάνω από την Βλαχέρνα. Επίσης από αρκετούς φέρεται να συνδέεται το κάστρο του Αγγελόκαστρου με το μεσαιωνικό κάστρο που υπάρχει χαμηλότερα στην πεδιάδα, στον κάμπο του Δάρα. Λέγεται ότι στον αγώνα του 21 οι επαναστατημένοι Έλληνες είχαν εγκαταστήσει εκεί παρατηρητήριο, τη "σκοπιά".
Χρονολόγηση: μεταβατικοί χρόνοι (7ος – 9οςαι.), σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ (ΒΟΡΕΙΟ ΠΛΑΤΩΜΑ)
ΚΑΣΤΡΟ
ΚΑΣΤΡΟ
ΤΕΙΧΗ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
Η ΑΠΟΚΡΗΜΝΗ ΣΤΕΝΟΜΑΚΡΗ ΚΟΡΥΦΗ  ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ



ΤΕΙΧΗ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΥ ΠΛΑΤΩΜΑΤΟΣ



ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΟ


ΤΟ ΚΩΝΟΕΙΔΕΣ ΥΨΩΜΑ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΔΑΡΑ


Η ΚΑΜΕΝΙΤΣΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Η προσέγγιση για το Αγγελόκαστρο γίνεται μέσω του δρόμου από Βυτίνα προς το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.Από σημείο με στίγμα GPS: ''37.687115,22.209585'' ξεκινάει δασικός χωματόδρομος, τον οποίον ακολουθούμε.Μετά από 1800 μέτρα συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου και στρίβουμε αριστερά και μετά από 50 μέτρα στρίβουμε δεξιά.Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για 2,6 χιλιόμετρα και σταματάμε σε σημείο που κάνει πέταλο ο δρόμος.Βορειά μας φαίνεται η κορυφή του Μύτικα. (Ο χωματόδρομος χρειάζεται όχημα 4 επί 4 διότι υπάρχουν μέρη με πολύ λάσπη).Αφήνουμε το όχημα και κινούμαστε πεζοί με βόρεια κατεύθυνση.Μετά από πεζοπορία 20 λεπτών σε κακοτράχαλο έδαφος φθάνουμε στην κορυφή του Μύτικα όπου και το Αγγελόκαστρο.Το ακριβές σημείο φαίνεται σε  χάρτη ''google earth'' κάνοντας κλικ τέρμα κάτω στο σημείο που αναγράφει: Τόπος.


ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ 
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ 
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ



Βιβλιογραφία:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)