ΚΑΣΤΡΟ ΑΡΑΚΛΟΒΟΝ (ΜΙΝΘΗ ΗΛΕΙΑΣ)





ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ
 Δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το χωριό Μίνθη Ηλείας (πρώην ονομασία: Άλβενα) σε παραφύαδα του όρους Μίνθη (ή Βουνούκα) βρίσκονται τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου σε κορυφή απόκρημνου λόφου με ονομασία Χρυσούλι ή Κάστρο, το οποίον ταυτίζεται με το θρυλικό Κάστρο Αράκλοβο που είχε υπερασπιστή  τον Δοξαπατρή Βουτσαρά, οταν εισεβαλαν στον Μοριά οι Φράγκοι στις αρχες του 13ου αιώνος. Ο Δοξαπατρης Βουτσαράς ήταν Έλληνας άρχοντας και πολεμιστής Λακωνικής καταγωγής και αποτελεί θρυλική μορφή του μεσαιωνικού Ελληνισμού που με το αδούλωτο φρόνημα του και τους λιγοστούς μαχητές του, έκανε το Αράκλοβο να είναι ένα από τα πιο ξακουστά κάστρα στον Μοριά.Εν συνεχεία όταν έπεσε στα χέρια των Φραγκων ανήκε στην Βαρωνεία της Καρύταινας και το 1430 περίπου επανήλθε στους Βυζαντινούς.Μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Οθωμανούς 1460-1467 χάνεται από την  ιστορία και πιθανότατα δεν ξανά χρησιμοποιήθηκε.



Το υψόμετρο που κυμαίνεται το κάστρο είναι: 1000-1025 μέτρα.
Οι οχυρώσεις και τα κτίσματα του κάστρου βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση. Αλλού έχουν σκεπαστεί από την βλάστηση και αλλού έχουν κατακρημνιστεί στις απότομες πλαγιές που περικλείουν του κάστρο.
Το κάστρο αποτελείται από:

  • ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΡΟΥ
  • ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ-ΟΙΚΙΣΜΟΣ (ΜΠΟΥΡΓΚΟ)-ΚΙΣΤΕΡΝΑ-ΠΥΛΗ(;)
  • ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΕΞΩΘΕΝ ΚΑΣΤΡΟΥ



ΑΚΡΟΠΟΛΗ:
Στο πλάτωμα της κορυφής του λόφου διαμορφώνεται η οχυρωμένη ακρόπολη του κάστρου με περίμετρο 110 μέτρων που περικλείεται με τείχος. Το τείχος αποτελείται από ημιλαξευτούς λίθους διαφορετικών μεγεθών με συνδετικό υλικό μεταξύ των και λίγα κεραμικά.Το τείχος είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην βορειοανατολική του απόληξη με μήκος 15 μετρα, μέγιστο ύψος 7 μέτρα και πάχος 2 μέτρα.



ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΠΟΛΗΞΗ


ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΠΟΛΗΞΗ


ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΠΟΛΗΞΗ


ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΠΟΛΗΞΗ


Από την ανατολική μεριά του τείχους πιθανότατα ήταν η είσοδος για την ακρόπολη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ



ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ





Στην δυτική μεριά της Ακρόπολης, στο ψηλότερο σημείο υπάρχει ο κεντρικός πύργος που έχει κατακρημνιστεί και σωζεται σε ύψος που δεν ξεπερνάει το ενάμιση μέτρο με διαστάσεις 5 επί 4 μέτρα.


ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ


ΤΕΙΧΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΥΡΓΟ





Στην βορειοανατολική μεριά της ακρόπολης υπάρχουν ερείπια μίας μεγάλης υδατοδεξαμενής διαστάσεων 8 επί 3,5 μέτρα και σώζεται μερικώς η ημικυκλική οροφή της και είναι εμφανές το επίχρισμα με ασβεστοκονίαμα. 







Δίπλα από την υδατοδεξαμενή σώζεται τειχίο που αποτελεί ερείπιο αγνώστου κτίσματος.






ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΒΕΛΑΚΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΤΕΙΧΙΟ
ΜΕ ΜΠΛΕ Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΕΛΑΚΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ



Στην δυτική μεριά της Ακρόπολης, πλησίον του κεντρικού πύργου υπάρχουν τα ερείπια κτίσματος αγνώστου χρήσεως που εφάπτεται με το τείχος της Ακρόπολης αλλά από την εξωτερική μεριά. Μοιάζει με πύργο που έχει ημικυκλική οροφή. Πιθανόν η βάση του ήταν δεξαμενή.








ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΛΗΞΗΣ
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΙΧΙΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ
ΜΕ ΜΠΛΕ Η ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗ




ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ:
Από την βορειοανατολική απόληξη της Ακρόπολης ξεκινάει το περιμετρικό τείχος του κάστρου προς τα ανατολικά που απλώνεται ο οικισμός (μπούργκο) και συνεχίζει νότια και δυτικά της, καταλήγοντας στην σχεδόν απόκρημνη βόρεια μερια. Το τείχος εχει μήκος περίπου 300 μέτρα και αποτελείται απο ημιλαξευτους λίθους διαφορετικών μεγεθών με συνδετικό υλικό μεταξύ των και λίγα κεραμικά. Σώζεται σε ερειπιώδη κατάσταση αλλά είναι εμφανής η πορεία που ακολουθεί  σε όλο το μήκος του.


ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ



Ανατολικά της Ακρόπολης, στην όχι και τόσο απότομη πλαγιά, απλώνεται ένας ερειπιώνας από κτίσματα και οικίες που αποτελούσε το ''μπούργκο'', δηλαδή τον οικισμό του κάστρου. Διακρίνονται ερείπια από τα θεμέλια των οικιών σε μικρό ύψος και φαίνεται να ήταν έντονα πυκνοδομημένος.Το μπούργκο προστατευόταν από το περιμετρικό τείχος του κάστρου.









Ερείπια κτισμάτων και οικιών υπάρχουν και εξωτερικά του περιμετρικού τείχους. 






ΚΙΣΤΕΡΝΑ:
 Συνεχίζοντας, νότια του Ακρόπολης, που η πλαγιά γίνεται πιο απότομη, οι οικίες λιγοστεύουν. Νοτιοδυτικά υπάρχει μια κιστέρνα διαστάσεων 3 επί 3 και ύψος 3 μέτρα με καμαρωτή οροφή που εφάπτεται με το περιμετρικό τείχος από την εσωτερική μεριά και σώζεται το εσωτερικό ασβεστοκονίαμα.












ΠΥΛΗ:
Εν συνεχεία το τείχος συνεχίζει δυτικά και βόρεια της Ακρόπολης, όπου η πλαγιά γίνεται αρκετά επικλινής και δύσβατη και υπάρχει οχύρωση τύπου ''προμαχώνος'' με πλάτος οχτώ μέτρα και ύψος έξι μέτρα. 











Εσωτερικά του ''προμαχώνος'' και κάθετα στην πορεία του τείχους διαμορφώνεται ημικυκλικό οικοδόμημα που πιθανότατα αποτελούσε την πύλη του κάστρου.










Από το οικοδόμημα της πύλης, σήμερον ξεχωρίζει ένας τετράγωνος λαξευτός λίθος 70-80 εκατοστών.




Τέτοιοι λίθοι χρησιμοποιούνται σε επιμελημένες κατασκευές.


Τέλος το τείχος συνεχίζει από τον προμαχώνα της πύλης παράλληλα με την Ακρόπολη και χάνεται στην βλάστηση και την έντονα επικλινή βόρεια μεριά του κάστρου.



ΤΕΙΧΟΣ ''ΠΝΙΓΜΕΝΟ'' ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ




ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ
ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ
ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΣΤΕΡΝΑ
ΜΕ ΜΩΒ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΛΗ
ΟΙ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ





ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ




ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΕΞΩΘΕΝ ΚΑΣΤΡΟΥ:

Στο διάσελο που σχηματίζεται μεταξύ του λόφου Στρωσιδάκι και του λόφου του κάστρου, στα δυτικά, υπάρχουν τα ερείπια εκκλησίας της ''Παναγίας του Κάστρου''. Από αυτό το διάσελο γίνεται η προσέγγιση στο κάστρο.






Νότια του χωριού Μίνθη (Άλβενα) βρίσκεται το βουνό της Μίνθης ή Βουνούκας (κορυφή: 1222 μ.). Ανατολικά του ξεκινάνε τρεις σχεδόν ισοϋψείς λόφοι.Ο πρώτος ονομάζεται ''Χαλικάκι'' (ύψος: 1000 μετρα) ,ο δεύτερος ''Στρωσιδάκι'' (ύψος: 1005 μέτρα) και ο τρίτος ''Κάστρο ή Χρυσούλι'' (1025 μέτρα) στον οποίον βρίσκεται το εν λόγω κάστρο Αράκλοβο.


''1'' : Το βουνό Μίνθη ή Βουνούκα
''2'' : Ο λόφος Χαλικάκι 
''3'' : Ο λόφος Στρωσιδάκι
''4'' : Ο λόφος του Κάστρου



Στον δεύτερο και μεσαίο λόφο που ονομάζεται Στρωσιδάκι και έχει άμεση επαφή με το κάστρο, υπάρχουν στην κορυφή του κατάλοιπα οχυρώσεων. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό για λόγους στρατηγικής σημασίας.


ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΩΣΙΔΑΚΙ 





ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΒΕΛΑΚΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΤΡΩΣΙΔΑΚΙ
ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΗΝ ΜΙΝΘΗ Ή ΒΟΥΝΟΥΚΑ





 Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το κάστρο αποτελεί τμήμα του μεσαιωνικού δρόμου που ονομαζόταν Δρόγγος των Σκόρτων ή Σκόρτα.
Δυτικά του κάστρου υπάρχει ένα στενό πέρασμα που είναι και μικρός χείμαρρος που πιθανόν να ήταν τμήμα από τον Δρόγγο των Σκόρτων.







Το κάστρο από την Ακρόπολη έχει οπτική επαφή:
Βόρεια: Με την κοιλάδα του Αλφείου μέχρι τις βουνοκορφές του Ερυμάνθου.



Ανατολικά: Με το Λύκαιο όρος και τα πρόβουνα του Μαινάλου και με τον οχυρωμένο μεσαιωνικό οικισμό της Ζακούκας.


Νότια: Με τα βουνά της Μεσσηνίας.


Δυτικά: Με το διπλανό βουνό της Μίνθης ή Βουνούκας.




Σχετικά με την ιστορία του κάστρου η καλύτερη έρευνα υπάρχει στην ιστοσελίδα ''ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ'', στον σύνδεσμο:

https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=araklovo





ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Ξεκινώντας από την πλατεία του χωριού της Μίνθης (Άλβενας) μέσω της επαρχιακής οδού Ζαχάρω-Βρεστού με ρεύμα προς το χωριό Βρεστό, στα 700 μέτρα συναντάμε δεξιά μας χωματόδρομο τον οποίον ακολουθούμε. (Ο χωματόδρομος είναι κακοτράχαλος και χρειάζεται πολύ προσοχή για συμβατικό αυτοκίνητο ). Στα 400 μέτρα κάνουμε αριστερά στην διχάλα. Από εκεί αρχίζει σιγά-σιγά να φαίνεται νότια-νοτιοανατολικά μας ο επιβλητικός λόφος του κάστρου.Μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα κάνουμε αριστερά σε έτερο κακοτράχαλο χωματόδρομο και μετά από ένα χιλιόμετρο φθάνουμε κάτω από το κάστρο στο δυτικό διάσελο. Αφήνουμε το όχημα και κινούμαστε πεζοί ανατολικά στο ανηφορικό και δύσβατο έδαφος και μετά από 10-15 λεπτά φθάνουμε στο πλάτωμα της κορυφής του κάστρου.

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΦΑΛΤΙΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 
ΜΕ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ


Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ




ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΝ 19η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ :https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=araklovo
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ :https://aristomenismessinios.blogspot.com/2016/05/blog-post_95.html

Το ακριβές στίγμα του κάστρου φαίνεται παρακάτω σε χάρτη ''google earth'' κάνοντας κλικ τέρμα κάτω που αναγράφει: Τόπος.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΑΡΑΧΝΑΙΟΥ (ΑΡΑΧΝΑΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ)

ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)