ΣΠΗΛΑΙΟ ''ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ'' ΣΤΟ ΑΝΩ ΣΟΥΛΙ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ (Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ)



Το σπήλαιο Άγιος Ραφαήλ είναι μία μικρό σπηλαιοβάραθρο που βρίσκεται μισό χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από την Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ στο Άνω Σούλι του δήμου Μαραθώνος στον νομό Αττικής. Η θέση του σπηλαίου βρίσκεται στο μέσο μικρού κάμπου με  πυκνή θαμνώδη βλάστηση, πάνω ακριβώς από την πεδιάδα του Μαραθώνα που έλαβε χώρα η ένδοξη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων έναντι των Περσών το 490 π.Χ. Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων. Η προσέγγιση ξεκινάει από μονοπάτι δίπλα από την Ι.Μ.Αγίου Ραφαήλ.




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Η είσοδος του σπηλαίου είναι μικρή και στενή, διαστάσεων 0,5 επί 0,5 μέτρα αλλά και δυσεύρετη λόγω της πυκνής βλάστησης στην περιοχή και απότομα κατηφορική.

ΕΙΣΟΔΟΣ











Στην είσοδο (θέση: 1,0) χρειάζεται χρήση σχοινιού διότι υπάρχει κάθετο κατέβασμα ύψους 12,5 μέτρων που μας οδηγεί στην 1η αίθουσα. (Η κατάβαση δεν έχει τελείως μηδενική κλίση και μετά τα έξι μέτρα γίνεται με ''πατήματα'').












1η ΑΙΘΟΥΣΑ
Μόλις κατέβουμε κάτω (θέση: 1,2)  απλώνεται μπροστά μας η 1η αίθουσα που είναι βατή και ευρύχωρη και από εδώ και πέρα δεν χρειάζεται χρήση σχοινιού. Έχει μήκος διαδρομής 25 μέτρα και ομαλά κατηφορικό έδαφος και αποτελείται από όμορφους σταλαγμίτες και κολώνες κυρίως στα αριστερά τοιχώματα. Στην αρχή της αίθουσας υπάρχουν φερτά υλικά (χώματα, πέτρες, ξύλα, σκουπίδια) που πέφτουν από την είσοδο της σπηλιάς με τα ορμητικά νερά.



 






















Στο μέσο περίπου της διαδρομής υπάρχει στα αριστερά μας μια απότομη ανηφορική διαδρομή που οδηγεί σε μικρό θάλαμο με όμορφους σταλακτίτες και κουρτίνες.



















 Χαρακτηριστικόν και εντυπωσιακόν της 1ης αίθουσας ειναι ότι υπάρχει πολύ έντονη παρουσία δολιχόποδων, αραχνών και άλλων ζωυφίων σε όλο το μήκος του.

 







 































2η ΑΙΘΟΥΣΑ
Επιστρέφοντας στην θέση 1,2 παρατηρούμε ότι από δίπλα υπάρχει ένα κυκλικό άνοιγμα (σιφόνι) στο έδαφος με διάμετρο ενός μέτρου από το οποίον διαφεύγουν τα ύδατα που πέφτουν από την είσοδο του σπηλαίου. Στο σημείο υπάρχουν και οστά ζώων και πολλές πέτρες.

ΑΝΟΙΓΜΑ



ΟΣΤΑ ΖΩΩΝ


ΚΡΑΝΙΟ ΖΩΟΥ



Μπαίνοντας στο άνοιγμα αρχίζει μια στενή και κατηφορική διαδρομή μήκους 8 μέτρων και ύψους 0,5 μέτρων, που μας οδηγεί στον 2η αίθουσα. Το έδαφος του σιφονιού αποτελείται από ''σάρα'', δηλαδή πολλές ακανόνιστες πέτρες που κείτονται και είναι έτοιμες να καταπέσουν στα κατώτερα στρώματα.

ΣΙΦΟΝΙ



 Η 2η αίθουσα που αρκετά μικρότερη από την 1η, έχει πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο και είναι ακόμα ζωντανή, αφού παρουσίαζε έντονη σταγονορρόη. Επίσης υπάρχει και μικρή παρουσία νυχτερίδων. Στο βάθος της αίθουσας  υπάρχουν μικρά και στενά ανοίγματα που είναι δύσκολο να χωρέσει άνθρωπος. Πιθανόν (;) και να συνεχίζει. Το έδαφος της 2ης αίθουσας είναι έντονα κατηφορικό και κακοτράχαλο.



\












ΣΧΕΔΙΟΝ ΤΟΜΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ


ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία σε περίπατο στην περιοχή την 19/01/2016 ύστερα από υπόδειξη βοσκού της περιοχής.
Αργότερα την 05/04/2018, δύο μέλη του Σ.ΕΛ.Α.Σ. προσέγγισαν και εξερεύνησαν το σπήλαιο .
Εν συνέχεια στις 16/06/2018, τέσσερα μέλη του Σ.ΕΛ.Α.Σ. υλοποίησαν και την χαρτογράφηση του σπηλαίου.




ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Η ονομασία Άγιος Ραφαήλ εδόθη στο σπήλαιο διότι λίγο πριν την ανακάλυψη της εισόδου της σπηλιάς το 2016 προηγήθηκε επίσκεψη στην Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ αλλά και λόγω της πολύ κοντινής τους απόστασης.

Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ



Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΜΠΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ





Τα άτομα που συνεργάστηκαν για την ανεύρεση, εξερεύνηση αλλά και την χαρτογράφηση του σπηλαίου είναι:
ΧΑΤΖΗΑΓΟΡΑΚΗΣ Αθανάσιος (Σ.ΕΛ.Α.Σ.)
ΙΣΠΙΚΟΥΔΗΣ Βασίλειος
ΓΑΒΡΙΩΤΗΣ Παύλος (Σ.ΕΛ.Α.Σ.)
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ Γεώργιος (Σ.ΕΛ.Α.Σ. και Φωτογράφος)
ΓΑΛΛΟΥ Ιωάννα (Σ.ΕΛ.Α.Σ.)





ΜΙΚΡΗ ΟΧΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ




Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΑ ΑΤΟΜΑ ΔΙΟΤΙ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.
ΟΣΟΙ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Σ.ΕΛ.Α.Σ.  ( www.selas.org  και email: info @ selas.org )





Σ.ΕΛ.Α.Σ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)