ΣΠΗΛΑΙΟ "ΤΡΥΠΑ ΑΛΠΟΧΩΡΙΟΥ" (Ν.ΑΧΑΪΑΣ)




Η ''Τρύπα Αλποχωρίου'' είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται σε μία βραχώδη πλαγιά του Ερυμάνθου όρους ,ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά από το χωριό Αλποχώρι του νομού Αχαΐας. Η τρύπα Αλποχωρίου είναι σφηνωμένη στην ρίζα κάθετων ασβεστολιθικών βράχων σε υψόμετρο 700 μέτρων. Εντός είναι στολισμένη από όμορφο διάκοσμο λευκού χρώματος αλλά αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι φιλοξενεί μια πολυάριθμη κοινότητα νυχτερίδων. Το σπήλαιο αποκαλείται από τους ντόπιους Τρύπα και είναι συνηθισμένη ονομασία για σπήλαια. Για την προσέγγιση του χρειάζεται ανηφορική πεζοπορία τριάντα λεπτών σε απότομη πλαγιά με πυκνή βλάστηση από πουρνάρια.





ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ


ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται στην ρίζα μίας συστάδας κάθετων βράχων και είναι στενή και δυσδιάκριτη.




Η είσοδος έχει πλάτος δύο μέτρα και ύψος 50-70 εκατοστά και το έδαφος είναι οριζόντιο. Το μήκος της είναι τρία περίπου μέτρα και για την διάσχιση της απαιτείται σύρσιμο και έρπινγκ.




 Στο μέσο της εισόδου υπάρχει μια διαχωριστική κολόνα που δημιουργεί δύο ανοίγματα. Το αριστερό άνοιγμα μας οδηγεί στην κύρια αίθουσα και το δεξιό σε απότομα επικλινές κατέβασμα που έχει επαφή με την κύρια αίθουσα και οδηγεί στα βαθύτερα μέρη του σπηλαίου.

 





ΚΥΡΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ
Ακολουθώντας το αριστερό άνοιγμα της εισόδου που είναι αρκετά στενό, εισερχόμαστε στην κύρια αίθουσα. Ήδη αρχίζουν να ακούγονται οι ήχοι των νυχτερίδων. Φέγγοντας με τον φακό την αίθουσα αντικρίζουμε ένα εντυπωσιακό θέαμα με μεγάλο αριθμό νυχτερίδων που κρέμονται στην οροφή της αίθουσας. Η παρουσία μας και το φως του φακού δημιουργεί σε αυτές αναταραχή με συνέπεια να αρχίσουν να πετάνε και να απομακρύνονται σιγά σιγά στα ενδότερα μέρη του σπηλαίου.


 









 





 









Η κύρια αίθουσα είναι ευρύχωρη και περίπου 150 τετραγωνικά μέτρα, με ύψος οροφής που κυμαίνεται από δύο έως πέντε μέτρα. Στο μέσο της αίθουσας ξεχωρίζει το ογκώδες κεντρικό σταλαγμιτικό λευκού χρώματος με διαστάσεις 3 επί 6  μέτρα. Υπάρχουν αρκετοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες πλην όμως μεγάλο μέρος της επιφάνειας αυτών έχει ρυπανθεί από ''γκουανό'' (= περιττώματα νυχτερίδων).  Η διαδρομή αριστερά από τον κεντρικό σταλαγμίτη είναι οριζόντια και βατή. Από δεξιά είναι έντονα κατηφορική και σχηματίζει ''σάρα'' μήκους δεκαπέντε μέτρων.









 



 



ΔΕΞΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ
Ακολουθώντας το δεξιό άνοιγμα της εισόδου οδηγούμαστε σε διαδρομή απότομα κατηφορική που μετά από τρία μέτρα γίνεται σχεδόν κάθετη και είναι απαραίτητη η χρήση σχοινιού για κατέβασμα ύψους 10 μέτρων που οδηγεί στα βαθύτερα μέρη του σπηλαίου και εν συνεχεία συνεχίζει με απότομη κλίση για μερικά μέτρα ακόμη. Η διαδρομή αυτή μας οδηγεί σε μικρό θάλαμο που υπάρχουν μικρά ανοίγματα και το σπήλαιο πιθανόν δεν συνεχίζει περαιτέρω (;). Δηλαδή σχηματίζει ένα μικρό βάραθρο.

 













ΠΑΝΙΔΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Το σπήλαιο έχει πλούσια ζωή. Ξεχωρίζει ο μεγάλος αριθμός νυχτερίδων που ανήκει στο είδος "Rhinolophus ferrumequinum"που αποτελεί ένα από τα 34 είδη νυχτερίδων που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο . Επίσης υπάρχουν δολιχόποδα, αράχνες, ποντίκια, βατράχια και άλλα μικρότερα ζωύφια.

Rhinolophus ferrumequinum


Rhinolophus ferrumequinum



ΔΟΛΙΧΟΠΟΔΟ




ΠΟΝΤΙΚΙ



ΒΑΤΡΑΧΟΣ



Επίσης σε διάφορα μέρη του σπηλαίου υπάρχουν συσσωρευμένα οστά ζώων.






ΤΟ ΑΛΠΟΧΩΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΒΡΑΧΟ ΤΟΥ ΚΟΥΛΑ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ



ΚΑΤΟΨΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ



ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
   Η ύπαρξη του σπηλαίου είναι γνωστή στους κατοίκους της περιοχής με την ονομασία Τρύπα. Τρύπα Αλποχωρίου λέγεται διότι βρίσκεται κοντά στο Αλποχώρι. Στο σπήλαιο δεν βρέθηκαν ίχνη από σύμβολα ή γράμματα  όπως συνηθίζεται στα σπήλαια. Πιθανόν να πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που κάποιος επισκέφθηκε την σπηλιά. Πάντως το σπήλαιο προσφέρεται για καταφύγιο λόγω της δυσπρόσιτης θέσης, της καλά καλυμμένης εισόδου αλλά και της ευρύχωρης κύριας αίθουσας με πιθανό σενάριο να χρησιμοποιήθηκε την ταραγμένη περίοδο 1941-1949.
     Η αιτία για την εξερεύνηση του εν λόγω σπηλαίου αποτέλεσε  η τυχαία συνάντηση ενός μέλους του Σπηλαιολογικού συλλόγου Σ.ΕΛ.Α.Σ. με κάτοικο της περιοχής  που λέγεται ΚΑΚΑΦΩΝΗΣ Μιχάλης στο χωριό Αλποχώρι, ο οποίος γνώριζε για την ύπαρξη της σπηλιάς.
      Εν συνέχεια την 10/07/2019 οργανώθηκε αποστολή και υλοποιήθηκε η εξερεύνηση του σπηλαίου από δύο μέλη του ΣΕΛΑΣ. Στην είσοδο του σπηλαίου μας οδήγησε ο κος. ΚΑΚΑΦΩΝΗΣ Μιχάλης.
      Την 06/10/2019 έγινε και η χαρτογράφηση του σπηλαίου από τρία μέλη του Σ.ΕΛ.Α.Σ.



Τα άτομα που συνεργάστηκαν για την ανεύρεση, εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου είναι :
ΧΑΤΖΗΑΓΟΡΑΚΗΣ Αθανάσιος (Σ.ΕΛ.Α.Σ.)
ΓΑΒΡΙΩΤΗΣ Παύλος (Σ.ΕΛ.Α.Σ.)
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ Γεώργιος (Σ.ΕΛ.Α.Σ. και φωτογράφος)
ΚΑΚΑΦΩΝΗΣ Μιχαήλ ( κάτοικος περιοχής)



ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΚΑΦΩΝΗ ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ  ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ.







Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΑ ΑΤΟΜΑ ΔΙΟΤΙ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.
ΟΣΟΙ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Σ.ΕΛ.Α.Σ.  ( www.selas.org  και email: info @ selas.org )


Σ.ΕΛ.Α.Σ.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)