ΤΡΙΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΣΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΒΟΥΝΟ ΛΑΠΙΘΑΣ (ΣΜΕΡΝΑ ΗΛΕΙΑΣ)



(1) ΤΡΥΠΑ ΣΤΙΣ ΜΕΣΣΙΑΝΕΣ
Η ''Τρύπα στις Μεσσιανές'' είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται στο όρος Λαπίθας σε υψόμετρο 625 μέτρων σε  τοποθεσία που ονομάζεται Μεσσιανές και ανήκει εδαφικά στο χωριό Σμέρνα του νομού Ηλείας.Πρόκειται για ένα όμορφο σπήλαιο με όμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Για την προσέγγιση του υπάρχει κακοτράχαλος ορεινός χωματόδρομος δύο χιλιομέτρων που ξεκινάει λίγο έξω από την Σμέρνα και εν συνεχεία 15 λεπτά πεζοπορίας σε κατηφορικό μονοπάτι.


 
ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε μία βραχώδη σχισμή  που υπάρχει στο έδαφος με διαστάσεις: 1,5 επί 1,5 μέτρο (πλάτος/ύψος) και έχει κατηφορική κλίση. Από γύρω υπάρχει πυκνή βλάστηση.

ΕΙΣΟΔΟΣ


Μπαίνοντας στην είσοδο μετά από πέντε μέτρα φθάνουμε στην πρώτη αίθουσα του σπηλαίου.

1η ΑΙΘΟΥΣΑ



1η ΑΙΘΟΥΣΑ


Στην συνέχεια το έδαφος γίνεται επικλινές και για λόγους ασφαλείας χρειάζεται η χρήση σχοινιού.



Μετά από έξι μέτρα συναντάμε στα αριστερά τοιχώματα μας όμορφα λευκά σταλαγμιτικά και σταλακτικτικά.
 




 




 





Σε αυτό το σημείο ανοίγονται δύο διαδρομές. Η αριστερή και η δεξιά:
Η αριστερή διαδρομή συνεχίζει για 15 μέτρα σε επικλινές έδαφος και καταλήγει σε οριζόντιο στενό έδαφος (Θέση 4)
 Από εκεί συνεχίζει αριστερά μια διαδρομή σχεδόν οριζόντια μήκους 20 μέτρων μέσω τριών μικρών στενωμάτων, καταλήγοντας σε μικρό θάλαμο και σταματάει. Στην διαδρομή αυτή συναντάμε οστά ζώων.

 
ΣΤΕΝΩΜΑ

 
 
ΣΤΕΝΩΜΑ



 
ΟΣΤΑ ΖΩΩΝ

Η δεξιά διαδρομή οδηγεί σε στην δεύτερη αίθουσα του σπηλαίου η οποία επικοινωνεί με την ''Θέση 4'' της αριστερής διαδρομής. Στο βάθος της 2ης αίθουσας υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα με σχεδόν κάθετο κατέβασμα 10 μέτρων μέσω αντιστήριξης. Καταλήγει σε μικρό θάλαμο, ο οποίος δεν εξερευνήθηκε πλήρως. Πιθανόν και να υπάρχει συνέχεια.

 
2η ΑΙΘΟΥΣΑ



2η ΑΙΘΟΥΣΑ











ΠΑΝΙΔΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Στο σπήλαιο υπάρχουν δολιχόποδα, αράχνες καθώς και λίγες νυχτερίδες.

  
 ΔΟΛΙΧΟΠΟΔΟ


 ΔΟΛΙΧΟΠΟΔΟ


ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Το σπήλαιο είναι γνωστό στους κατοίκους του χωριού ως Τρύπα στις Μεσσιανές. Υπάρχει μαρτυρία στο χωριό ότι πριν αρκετά χρόνια επισκέφθηκαν το σπήλαιο δύο άτομα. Στο σπήλαιο όντως βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης επίσκεψης όπως παλιές μπαταρίες φακού και ζωγραφισμένο βέλος σε τοίχωμα του σπηλαίου που δείχνει την έξοδο.

 
ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ



ΠΑΛΙΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΦΑΚΟΥ


Την 05/10/2019 εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε από τρία μέλη του Σπηλαιολογικού συλλόγου Σ.ΕΛ.Α.Σ. Η μεταφορά στην είσοδο της σπηλιάς έγινε από τον πρόεδρο της κοινότητος Σμέρνας, τον κ. Θεοδωρόπουλο Ιωάννη.



ΚΑΤΟΨΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ







(2)  ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΤΩ ΚΑΜΠΟΥ
Η Σπηλιά Κάτω Κάμπου είναι μια μικρή καταβόθρα που βρίσκεται κάτω από την υψηλότερη κορυφή του βουνού Λαπίθας (773μ.) σε τοποθεσία που ονομάζεται Κάτω Κάμπος. Πρόκειται για ένα "σιφόνι" στο οποίο στραγγίζουν τα νερά που συγκεντρώνονται στο οροπέδιο που σχηματίζεται μεταξύ του χωριού Σμέρνα και της κορυφής του Λαπίθα. Αυτό το οροπέδιο οι κάτοικοι της Σμέρνας το αποκαλούν Κάμπο αφού τους θερινούς μήνες αποτελεί καλλιεργήσιμη έκταση. Η Σπηλιά βρίσκεται στην ρίζα του βράχου της κορυφής του Λαπίθα και στο κατώτατο σημείο του οροπεδίου. Μαρτυρίες παλαιότερων κατοίκων λένε πως όταν έφραζε η σπηλιά, το οροπέδιο γινόταν λίμνη.



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΙΑΣ
Στην Σπηλιά οδηγεί ένα μικρό ρέμα μέσω του οποίου οδηγείται το νερό του οροπεδίου στην σπηλιά.Το υψόμετρο που βρίσκεται η είσοδος είναι 615 μέτρα. Η είσοδος είναι ένα άνοιγμα στον βράχο με κατηφορική κλίση και από γύρω υπάρχει πυκνή βλάστηση. Η καταβόθρα έχει μήκος μόνο 15 μέτρα, διότι έχει φράξει από τα φερτά υλικά που φέρνει το νερό (πέτρες,χώματα, ξύλα). Συγκεκριμένα η πορεία που ακολουθεί είναι πέντε μέτρα ευθεία και μετά συνεχίζει αριστερά άλλα δέκα μέτρα στενής διαδρομής σε ύψος που κυμαίνεται από 30 έως 70 εκατοστά. Η καταβόθρα φαίνεται ότι συνεχίζει αλλά στο τέλος της υπάρχει πολύ λάσπη και είναι αδύνατη η περαιτέρω εξερεύνηση. Εντός της καταβόθρας υπάρχουν δολιχόποδα.

ΕΙΣΟΔΟΣ














ΔΟΛΙΧΟΠΟΔΟ


ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΣΠΗΛΙΑΣ
Για την σπηλιά υπάρχει ο θρύλος ότι παλαιότερα κάτοικοι του χωριού ρίξανε χρώμα και άχυρα και βγήκαν στα ιαματικά λουτρά της λίμνης Καϊάφα (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά).
Η καταβόθρα εξερευνήθηκε από τρία μέλη του Σ.ΕΛ.Α.Σ. την 05/10/2019. Στην είσοδο μας οδήγησε ο Πρόεδρος της κοινότητος Σμέρνας Θεοδωρόπουλος Ιωάννης.

ΛΑΠΙΘΑΣ

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Το μυθικό βουνό Λαπίθας  έλαβε το όνομα του από τους Λαπίθες που αναφέρονται στην Ελληνική Μυθολογία ως μυθολογικά όντα ίδιας καταγωγής με τους Κενταύρους. Κατά μήκος της ψηλότερης κορυφής (773μ.)  υπάρχουν τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου της Σμέρνας (Castello della Smirina-1377μ.Χ.). Επίσης η κορυφή του Λαπίθα αποκαλείται από τους κατοίκους της Σμέρνας και ως ΄΄Βουνό της Παναγίας΄΄ λόγω της παλαιάς εκκλησίας της Παναγίας Σμερνιώτισσας που είναι σφηνωμένη στον βράχο σε απόκρημνο σημείο βορειοανατολικά της κορυφής.


ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ




(3) ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΗΛΙΑ
Η τρύπα στον Άγιο Ηλία είναι ένα μικρο σπήλαιο που βρίσκεται στο βουνό του Λαπίθα που εδαφικά ανήκει στην κοινότητα της Σμέρνας. Η ονομασία Άγιος Ηλίας προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει στην περιοχή.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε οριζόντιο έδαφος και αποτελείται από ένα επικλινές άνοιγμα που χρειάζεται η χρήση σχοινιού για κατάβαση ύψους 3-4 μέτρων. Κατεβαίνοντας φθάνουμε σε μια αίθουσα 15-20 τετραγωνικών μέτρων. Στην μια άκρη υπάρχουν όμορφοι λευκοί σταλακτίτες και στην άλλη ένας μικρός θάλαμος που εντός υπάρχουν οστά ζώου. Στο μέσο περίπου της αίθουσας υπάρχει πολύ στενό άνοιγμα σχεδόν κάθετο που κατεβαίνει τρία μέτρα και σταματάει γιατί έχει φράξει από φερτά υλικά.

ΕΙΣΟΔΟΣ














ΟΣΤΑ ΖΩΟΥ


ΣΤΕΝΟ ΚΑΘΕΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ


ΠΑΝΙΔΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Στο σπήλαιο υπάρχουν δολιχόποδα και αράχνες. Επίσης στην επίσκεψη μας υπήρχε και μικρό φίδι ''λαφιάτης'' σε ημιναρκωμένη κατάσταση.


ΔΟΛΙΧΟΠΟΔΟ



ΛΑΦΙΑΤΗΣ



ΛΑΦΙΑΤΗΣ


Το σπήλαιο εξερευνήθηκε την 18/10/2019 από μέλη του Σ.ΕΛ.Α.Σ. Στο σπήλαιο μας οδήγησε ο πρόεδρος της κοινότητας Σμέρνας Θεοδωρόπουλος Ιωάννης μαζί με τον Κόσσιφα Σπύρο και τον Τριπύλα Παναγιώτη που είναι  κατοίκοι της περιοχής.




ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο της Κοινότητος Σμέρνας Θεοδωρόπουλο Ιωάννη για την εκπληκτική συνεργασία, την άριστη φιλοξενία και την ευγένεια του. Αποτελεί μοναδικό άνθρωπο που ενδιαφέρεται και αγαπάει με πράξεις το χωριό του και τα αξιοθέατα του τόπου του.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Σ.ΕΛ.Α.Σ. ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
ΧΑΤΖΗΑΓΟΡΑΚΗΣ Αθανάσιος
ΓΑΒΡΙΩΤΗΣ Παύλος
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ Γεώργιος (Φωτογράφος) 

  ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΕΛΑΣ ΚΑΙ Ο Κ.ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΑΠΙΘΑ.




ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΑ ΑΤΟΜΑ ΔΙΟΤΙ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.
ΟΣΟΙ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Σ.ΕΛ.Α.Σ.  ( www.selas.org  και email: info @ selas.org )






Σ.ΕΛ.Α.Σ.


















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΔΑΦΝΟΥΔΙΟΥ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ