ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΠΟΛΗΣ-ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ (Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ)
ΝΟΜΟΣ: ΡΟΔΟΠΗΣ
ΧΩΡΙΑ: ΚΟΠΤΕΡΟ-ΑΜΑΞΑΔΕΣ
ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 10-70 ΜΕΤΡΑ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ: 6ος αι. μ.Χ.
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑΤΟΣ |
ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΙΧΟΥΣ
Το διατείχισμα ξεκινούσε από την Καστροπολιτεία της Αναστασιούπολης-Περιθεωρίου και κατέληγε μέχρι τους πρόποδες του παρακείμενου βουνού. Το συνολικό μήκος του τείχους είναι 2300 μέτρα, φράζοντας το στενότερο πεδινό πέρασμα μεταξύ της λίμνης Βιστωνίδας και του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Στο μεγαλύτερο μέρος του τείχους, τα ερείπια σώζονται σε ικανοποιητικό ύψος αλλά η οργιώδης βλάστηση που επικρατεί σε όλην την πορεία του έχει σκεπάσει τα πάντα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο σχηματισμός μιας δενδρώδους οριζόντιας γραμμής κατά μήκος της πεδιάδας κάθετα στην Εγνατία οδό.
Πιο συγκεκριμένα, το τείχος αυτό με αφετηρία τα βόρεια τείχη της Αναστασιούπολης, έφθανε μέχρι τις νοτιοδυτικές υπώρειες του λόφου με ονομασία "Ύψωμα Υδραγωγείο" σε σημείο όπου σχηματίζεται μικρό απότομο φαράγγι από τον παρακείμενο χείμαρρο. Το σημείο αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 70 μέτρων. Αμέσως δυτικά του, κυλάνε τα νερά ενός χειμάρρου, από τον οποίον φαίνεται ότι γινόταν η υδροδότηση της Αναστασιούπολης. Αυτός ο χείμαρρος δεν έχει νερό όλο τον χρόνο, όμως κάτω από το σημείο που καταλήγει το τείχος, υπάρχουν αρκετά πηγαία νερά {Σχ1}.
ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ (ΥΨ. 70 ΜΕΤΡΑ)- ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΤΟΜΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ |
Το διατείχισμα στο μεγαλύτερο μέρος του σύμφωνα με τα ερείπια που υπάρχουν αλλά και από τις αναφορές παλαιότερων περιηγητών, ήταν διπλό. Δηλαδή υπήρχε το ανατολικό και το δυτικό τείχος και ενδιάμεσα τους υπήρχε "κενό". Κατά μέσο όρο το πάχος του τείχους ήταν 1.5 μέτρο και το ενδιάμεσο κενό 4 μέτρα. Αυτό το ενδιάμεσο κενό αποτελούσε έναν ασφαλή εσωτερικό διάδρομο των αμυνομένων από την μία άκρη του τείχους στην άλλη, αλλά και την μεταφορά του νερού στην πόλη.
ΔΙΠΛΟ ΤΕΙΧΟΣ (Ανατολικό και δυτικό τείχος: με μέσο όρο πάχους 1.5 μέτρο και στο μέσο κενό 4 μέτρων, με συνολικό πάχος περίπου στα 7 μετρά). |
Η τειχοδομία του διατειχίσματος αποτελείται από αργολιθοδομή με ισχυρό ασβεστοκονίαμα μεταξύ των λίθων αλλά και χρήση πλίνθων. Οι πλίνθοι τις περισσότερες φορές συναντούνται τοποθετημένες άτακτα μέσα το τείχος. Ανά διαστήματα υπήρχαν πύργοι και από τις δύο μεριές (ανατολική και δυτική). Από αυτούς εντοπίστηκαν τρεις, αναμφίβολα όμως θα ήταν περισσότεροι. Σε κανένα σημείο δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος πύλης. Το πάχος του τείχους κυμαίνεται από 1.30 έως 2 μέτρα και το μέγιστο ύψος που μετρήθηκε φθάνει μέχρι 3.5 μέτρα. Η πορεία του τείχους διακόπτεται σε αρκετά σημεία, όπως από την Εγνατία οδό, την Παλαιά Εθνική, τις Σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και από χωματόδρομους, αφού βρίσκεται εν μέσω καλλιεργούμενων εκτάσεων.
ΤΕΙΧΟΣ |
Επειδή το τείχος έχει αρκετά μεγάλο μήκος (2.3 χλμ), θα περιγράφει ανά τμήματα από τους πρόποδες του βουνού μέχρι και το κάστρο σύμφωνα με τον παρακάτω σχεδιασμένο χάρτη. Να αναφέρουμε ότι το τείχος ήταν διπλό στο μεγαλύτερο μήκος του.
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑΤΟΣ- ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΟΣ ΣΕ 4 ΤΜΗΜΑΤΑ |
ΤΜΗΜΑ 1
Το τείχος από το 'Τμήμα 1' που αποτελεί το βόρειο άκρο του τείχους, ξεκινάει από τις νοτιοδυτικές υπώρειες από το "Ύψωμα Υδραγωγείο" από υψόμετρο 70 μέτρων και φθάνει μέχρι τον χείμαρρο (10 μέτρα πριν το χείμαρρο σταματάει). Πρόκειται για μονό τείχος μήκους 150 μέτρων κατά μήκος της πλαγιάς, παράλληλα και ανατολικά από τον χείμαρρο.
Τείχος από το το 'Τμήμα 1' (Ύψος 3.5 μέτρα και πλάτος 2) |
Τείχος από το 'Τμήμα 1' (Ύψος 3 μέτρα) |
Ο ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 1 ΚΑΙ 2 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΕ ΝΕΡΟ) |
ΤΜΗΜΑ 2
Το τείχος από το 'Τμήμα 2' ξεκινάει αμέσως δυτικά από τον χείμαρρο και φθάνει μέχρι την Εγνατία Οδό (μήκος 450 μέτρα). Από εδώ ξεκινάει το διπλό τείχος (ανατολικό και δυτικό) το οποίο είναι καλυμμένο από πυκνή βλάστηση. Το μέγιστο ύψος φθάνει μέχρι 3-3.5 μέτρα. Το ανατολικό τείχος όπως και το δυτικό έχουν πάχος από 1.5 μέτρο και μεταξύ τους υπάρχει κενό 4 μέτρων. Συνεπώς το συνολικό πάχος αυτού του διπλού τείχους φθάνει περίπου τα 7 μέτρα. Μεταξύ Παλαιάς Εθνικής οδού και Εγνατίας, από την δυτική μεριά, σώζονται ερείπια ενός ορθογωνίου πύργου με διαστάσεις 7×6 μέτρα και ύψος που φθάνει μέχρι 1.5 μέτρο.
Δυτικό τείχος από το 'Τμήμα 2' (ύψος 3 μέτρα). |
Ανατολικό τείχος από το ' Τμήμα 2' (ύψος 3 μέτρα). |
Φωτογραφία από το ενδιάμεσο 'κενό' των 4 μέτρων μεταξύ ανατολικού (δεξιά) και δυτικού (αριστερά) τείχους. Το εσωτερικό ύψος των τειχών ξεπερνάει τα δύο μέτρα. |
Πανοραμική φωτογραφία του ορθογωνίου πύργου (7×6) και του διπλού τείχους. |
Λεπτομέρεια από τετραπλή σειρά πλίνθων στην βόρεια πλευρά του ορθογωνίου πύργου. |
Ένα ορθογώνιο άνοιγμα στο μέσο της δυτικής πλευράς του πύργου. Πιθανόν οπή απορροής υδάτων. |
ΤΜΗΜΑ 3
Το τείχος από το 'Τμήμα 3' ξεκινάει από την Εγνατία οδό και φθάνει μέχρι τις Σιδηροδρομικές γραμμές. Έχει μήκος 600 μέτρα και είναι διπλό τείχος σε όλην την πορεία του.
Ανατολικό τείχος από το 'Τμήμα 3' (μέγιστο ύψος 3.2 μέτρα). |
Δυτικό τείχος από το 'Τμήμα 3' (ύψος 1, πάχος 1.5μ). |
Ανατολικό τείχος από το 'Τμήμα 3' (ύψος 3 μέτρα). |
Πανοραμική φωτογραφία του διπλού τείχους από το 'Τμήμα 3'. |
ΤΜΗΜΑ 4
Δυτικό τείχος από το 'Τμήμα 4' (Ύψος 1.5 και πάχος 1.5) Αυτό το τμήμα τείχους φαίνεται ότι έχει εμφανώς υποστεί συντήρηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. |
Ανατολικό τείχος από το 'Τμήμα 4' (Ύψος: 1.5 και πάχος 1.3) |
Πανοραμική του διπλού τείχους (κοντά στις Σιδηροδρομικές γραμμές) |
Κυκλικός πύργος (ύψος 3.5 μέτρα) |
Η οπτική πάνω από τον κυκλικό πύργο. |
Όγκοι κατεστραμμένου δυτικού τείχους σωριασμένοι στο έδαφος (Τμήμα 4) |
Ανατολικό τείχος ύψους 1.5μ κοντά στο κάστρο (Τμήμα 4) |
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΤΕΙΧΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ |
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑΤΟΣ |
Να αναφέρουμε ότι σε όλην την πορεία του τείχους, ανά διαστήματα εντοπίστηκαν οχυρωματικές κατασκευές που ανήκουν στον 20ο αιώνα (πολυβολεία, κυκλικοί πύργοι, τσιμεντένιες σκοπιές). Για την δημιουργία αυτών των οχυρώσεων φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε δομικό υλικό από το τείχος μαζί με τσιμέντο. Παρακάτω ενδεικτικές φωτογραφίες:
ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΣΚΟΠΙΑ |
ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ |
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΟΥ |
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΝΟΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑ. Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΔ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ |
ΙΣΤΟΡΙΑ
Για την βυζαντινή Καστροπολιτεία της Αναστασιούπολης-Περιθεωρίου υπάρχουν αρκετές ιστορικές αναφορές και σε αυτήν διαδραματίστηκαν αρκετά γεγονότα. Σε αυτό το άρθρο θα περιοριστούμε σε ένα σύντομο ιστορικό της περιοχής και θα εστιάσουμε στο Διατείχισμα- Υδραγωγείο.
Σύντομο ιστορικό:
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ |
Διατείχισμα-Υδραγωγείο
Ο Βυζαντινός ιστορικός Προκόπιος Καισαρείας γράφει για τα έργα του Ιουστινιανού στην Αναστασιούπολη:
«Ἀναστασιούπολις δὲ ἡ τῇδε οὖσα τειχήρης μὲν καὶ πρότερον ἦν, ἐν δὲ τῇ παραλίᾳ κειμένη ἀφύλακτον εἶχε τὴν ταύτῃ ἠϊόνα. Τὰ πλοῖα πολλάκις ἀμέλει ἐνταῦθα καταίροντα ὑποχείρια βαρβάροις Οὔννοις ἐξαπιναίως γεγένηται· ὥστε καὶ τὰς νήσους ἐνθένδε τὰς τῇ χώρᾳ ἐπικειμένας ἠνώχλησαν. Ἰουστινιανὸς δὲ βασιλεὺς διατειχίσματι τὴν παραλίαν περιβαλὼν ὅλην, ταῖς τε ναυσὶ καὶ τοῖς νησιώταις τὴν ἀσφάλειαν ἀνεσώσατο. Ἀλλὰ καὶ τὸν τοῦ ὕδατος ὀχετὸν ἐκ τῶν ὀρῶν, ἃ ταύτῃ ἀνέχει, μέχρι ἐς τὴν πόλιν ἐς ὑπέρογκον ἀνέστησεν ὕψος».
Μετάφραση: Η Αναστασιούπολις, που βρισκόταν σε αυτήν την περιοχή, είχε τείχη και στο παρελθόν, αλλά επειδή ήταν παραθαλάσσια, είχε την ακτή της αφρούρητη. Τα πλοία που προσορμίζονταν στο λιμάνι, πολλές φορές βρισκόταν στα χέρια των βαρβάρων Ούνων. Το αποτέλεσμα ήταν να ενοχλούν με ορμητήριο την Αναστασιούπολη και τα νησιά που βρίσκονται απέναντι της. Ο βασιλιάς Ιουστινιανός, αφού περιέβαλλε όλη την παραλία με αμυντικό τείχος, προσέφερε την αναγκαία ασφάλεια και στα πλοία και στους νησιώτες. Αλλά και τον υδραγωγό από τα βουνά, που ορθώνονται από επάνω της, μέχρι την πόλη τα σήκωσε σε πολύ μεγάλο ύψος.
Η ΝΟΤΙΑ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΠΟΛΗΣ (ΠΥΛΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ) |
Εν κατακλείδι, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το μεγάλο αυτό κατασκευαστικό έργο χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό για την άμυνα και την υδροδότηση της Αναστασιούπολης. Αναμφίβολα, το διατείχισμα αυτό θα δέχτηκε τους επόμενους αιώνες προσθήκες και επιδιορθώσεις. Το μόνο που χρειάζεται για την πλήρη επιβεβαίωση είναι μια ανασκαφή από την Αρχαιολογική υπηρεσία στο ενδιάμεσο κενό του διπλού αυτού τείχους για την εύρεση υπολειμμάτων του αγωγού (οχετός ύδατος) που μετέφερε το νερό στην πόλη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Το τείχος όπως φαίνεται από την Παλαιό Εθνική Οδό. |
ΣΧΟΛΙΑ
{Σχ.1} Ο χείμαρρος αυτός αρχικά κινείται παράλληλα και δυτικά του τείχους και μετά απο 150 μέτρα, συναντιέται με το τείχος. Από εκεί τα νερά του χειμάρρου διασχίζουν την πεδιάδα ανατολικά του τείχους και της Αναστασιούπολης και μετά από 4 χιλιόμετρα χύνονται στον ποταμό Κόσυνθο και μετά από δυόμιση χιλιόμετρα στην Βιστωνίδα λίμνη. Το σημείο που συναντιέται ο χείμαρρος με το τείχος, αποτελεί το μοναδικό σημείο όπου τα ίχνη του τείχους χάνονται για μερικά μέτρα.
{Σχ.2} Ιστοσελίδα ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ (https://www.kastra.eu/), άρθρο: "Κάστρο Περιθεωρίου ή Αναστασιούπολις", στον σύνδεσμο: https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=peritheor
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΕΩΣ ΠΕΡΙ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ, Μεταφρ. Κοκκίνου-Μαντά Σοφία, Απ. Τζαφερόπουλος (1996), Κεφ. Β 304, 11-14, σελ. 320-321.
- Κυριακίδης Στίλπων (1931). Μπουρού Καλέ - Αναστασιούπολις - Περιθεώριον. Θρακικά Ταξείδια, Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος , σελ. 195-220
- Εβλιά Τσελεμπί, Ταξίδι στην Ελλάδα μετ. Νίκος Χειλαδάκης, Εκάτη, 1991, σελ. 59-60
- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Αναστασιούπολη-Περιθεώριο, στον σύνδεσμο: https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el/monuments_info?id=165464&type=Space
- Σταυρούλα Δαδάκη, αρχαιολόγος, Ιστοσελίδα ΟΔΥΣΣΕΥΣ - Υπουργείου Πολιτισμού - Αναστασιούπολις - Περιθεώριον στον σύνδεσμο:
http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2554. - •Ιστοσελίδα ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ (https://www.kastra.eu/), άρθρο: "Κάστρο Περιθεωρίου ή Αναστασιούπολις", στον σύνδεσμο:https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=peritheor
- Από το ιστολόγιο "ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ", στον σύνδεσμο:https://castlesoffreedom.blogspot.com/2015/03/blog-post_18.html?m=1
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου