ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΡΤΩΝ (Ν.ΑΧΑΙΑΣ)




Το Κάστρο των Πορτών είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο με οικισμό που χτίστηκε πιθανότατα τον 14ο αιώνα μ.Χ από τους Φράγκους και βρίσκεται 500 μέτρα βορειοδυτικά από το χωριό Πόρτες Αχαΐας, στους πρόποδες του όρους Σκόλλις (1010 μέτρα) κάτω από την κορυφή που λέγεται ''Πορταϊκό Βουνό'' κατά μήκος μικρού βραχώδους λόφου.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Φράγκους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και είναι νεότερο από το κοντινό Κάστρο στο Σανταμέρι. Το 1391 αναφέρεται ότι ήταν το "Φράγκικο τιμάριο Saint Jacob" που ανήκε σε ιππότη με καταγωγή την Κύπρο.  

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΡΟΥ
Το κάστρο αποτελείται από ένα μικρό φρούριο στην κορυφή του λόφου και από τον οικισμό που απλώνεται περιμετρικά του φρουρίου.Τα κτίσματα του κάστρου βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση.
ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΙΚΙΕΣ


ΦΡΟΥΡΙΟ:
 Το φρούριο κυμαινεται σε ύψος 600-605 μέτρα και περιβάλλεται με τείχος μήκους 100 μέτρων που έχει τριγωνικό σχήμα και στο μέσο του φρουρίου υπάρχουν τα ερείπια του κεντρικού πύργου του οποίου η βάση αποτελούσε υδατοδεξαμενή. Το τείχος είναι δομημένο από ακανόνιστους λίθους χωρίς συνδετικό υλικό με πάχος ενάμιση-δύο μέτρων και ύψος που δεν ξεπερνάει τα δύο μέτρα. Ο κεντρικός πύργος αποτελείται από ακανόνιστους με συνδετικό υλικό μεταξύ των με διαστάσεις 4 επί 5 μέτρα.




ΠΥΡΓΟΣ




ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΥΡΓΟΥ



ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΥΡΓΟΥ



ΠΛΕΥΡΑ ΠΥΡΓΟΥ



ΤΕΙΧΟΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ


ΤΕΙΧΟΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ



ΟΙΚΙΣΜΟΣ:
Γύρω από το φρούριο απλώνεται ο οικισμός του κάστρου και αποτελεί έναν ερειπιώνα των θεμελίων των οικίων και άλλων κτισμάτων έως και 50-60 μέτρα χαμηλότερα από το φρούριο. Οι περισσότερες οικίες ήταν χτισμένες δυτικά και βόρεια του φρουρίου.

ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ




ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ


ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ




ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΡΤΕΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ






ΤΟ ΠΟΡΤΑΪΚΟ ΒΟΥΝΟ


ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ:
Η ονομασία Πόρτες είναι ένα τοπωνύμιο που δίνεται σε περιοχές που αποτελούν στενά περάσματα. Στην βόρεια μεριά του κάστρου που βρίσκεται ο οικισμός σχηματίζεται στενό διάσελο μεταξύ του υψώματος του κάστρου με το Πορταϊκό Βουνό. Πιθανόν να αποτελούσε αρχικά τοπωνύμιο που έδωσε το όνομα στο ομώνυμο κάστρο με οικισμό που χτίστηκε μετέπειτα.







ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1) Εκατό μέτρα νότια-νοτιοδυτικά του κάστρου υπάρχει η ''Νεραϊδότρυπα'' που είναι ένα εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο με τεράστιο άνοιγμα που έχει διαστάσεις 60 επί 40 μέτρα από το οποίον περνάμε από δίπλα προσεγγίζοντας το κάστρο.



Η ''ΝΕΡΑΪΔΟΤΡΥΠΑ'' ΑΠΟ ΨΗΛΑ-ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
(Η φωτογραφία είναι από τον Μπούτσικα Σάκη)



2) Κατά μήκους του όρους Σκόλλις υπαρχει και έτερο μεαιαωνικό καστρο που βρίσκεται στην βόρεια μεριά και λέγεται Κάστρο Σανταμερίου ή Κάστρο Παλαιολόγων. Πρόκειται για ένα έντονα οχυρωμένο βουνό που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στα Σταυροφορικά / Υστεροβυζαντινά χρόνια.

 ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΟΥΣ ΣΚΟΛΛΙΣ
castle of Santameri





ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

Η προσέγγιση στο κάστρο ειναι ανηφορική και χρειάζεται πεζοπορία 15-20 λεπτών σε κακοτράχαλο έδαφος.

 ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
 
 ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΟ Η ΝΕΡΑΪΔΟΣΠΗΛΙΑ


Το ακριβές σημείο φαίνεται σε χάρτη ''google earth'' κάνοντας κλικ τέρμα κάτω στο σημείο που αναγράφει: Τόπος.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 
1 )Από την βικιπαίδεια στο λήμμα ''Κάστρο των Πορτών'' στον σύνδεσμο : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%8E%CE%BD
2) ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ :https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=santameri

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)