ΚΑΣΤΡΟΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥΡΚΟΠΑΝΑΓΗ (ΚΑΚΟΤΑΡΙ ΗΛΕΙΑΣ)

 Η Σπηλιά Τουρκοπαναγή είναι μία καστροσπηλιά τύπου ''ταμπούρι'' που βρίσκεται σε απροσπέλαστο σημείο σε υψόμετρο 1030 μέτρων,βορειοανατολικά απο το χωριό Κακοτάρι Ηλείας,στην ανατολική μεριά του όρους ''Σκιαδοβούνι'' που είναι παραφυάδα του θρυλικού βουνού Ερυμάνθου(Ωλονού).Το  τείχος του έχει ύψος 10-15 μέτρα και καλύπτει όλο το άνοιγμα της σπηλιάς και εσωτερικά έχει δύο ορόφους.Η ονομασία ''Τουρκοπαναγη'' προέρχεται από παρατσούκλι αγωνιστή της επανάστασης που λεγότανε Μπελογιάννης που το χρησιμοποιουσε ως ορμητήριο. Η κατασκευή του τοποθετείται στα Μεταβυζαντινά χρόνια και η χρήση ήταν κρησφύγετο Ελλήνων Αγωνιστών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας,ενώ η αρχική του χρήση σε παλαιότερα χρόνια φαίνεται να ήταν ως ασκηταριό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ





Η ΚΟΙΛΑΔΑ.ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΚΑΣΤΡΟΣΠΗΛΙΑ







Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΣΠΗΛΙΑ
                                                                               

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ  ΜΟΝΟΠΑΤΙ .Η ΚΑΣΤΡΟΣΠΗΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ





Η ΠΗΓΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ,ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΣΠΗΛΙΑ





ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
.Η προσέγγιση γίνεται από το χωριό Κακοτάρι.Στην είσοδο του χωριού υπάρχει πινακίδα που αναγράφει ''ΚΑΣΤΡΟ ΟΧΙΑΣ-ΓΕΦΥΡΙ ΠΕΤΡΩΤΟ'',απο την οποία ξεκινάει χωματόδρομος (που χρειάζεται προσοχή σε μερικά σημεία για κανονικό αυτοκίνητο),τον οποίο ακολουθούμε για 1,5 χλμ περίπου και σε αυτό το σημείο με συντεταγμένες GPS (37.849247,21.713877) αφήνουμε το αυτοκίνητο..Αφού αφήσουμε το αυτοκίνητο  ξεκινάμε πεζοπορία ανηφορική  που διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου με κατεύθυνση βορειοδυτικά μέχρι να πέσουμε στο παλαιό μονοπάτι με συντεταγμένες GPS (37.852926,21.710562).. Από εκεί κινούμαστε προς τα δεξιά (βορειοανατολικά) και ακολουθούμε το παλαιό μονοπάτι που ανηφορίζει μέχρι να φθάσουμε σε ποταμάκι-ρέμα. Από εκεί ξεκινά ανηφορική κοιλάδα που έχει πηγή νερού και η καστροσπηλιά φαίνεται ξεκάθαρα,οπού ανεβαίνοντας την απότομη πλαγιά φθάνουμε στην καστροσπηλιά. Χρειάζεται λίγο προσεκτική αναρρίχηση για να εισέλθουμε εντός.
Το ακριβές σημείο της καστροσπηλιάς φαίνεται στο χάρτη ''Google earth'', κάνοντας κλικ τέρμα κάτω παρακάτω που αναγράφει: Τόπος


ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΟΧΗΜΑ
ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
www.antroni.gr/index.php/o.../1469-i-spilia-tou-tourkopanagi-i-panagi-belogianni

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ

ΚΑΣΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΡΟΥΣΟΒΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)