ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙΟΥ (Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ)


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΣΤΡΟΥ

Το Παλιόκαστρο Καπαρελλίου είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται σε κορυφή  λόφου δυτικά από το χωριό Καπαρέλλι και ονομάζεται Παλιόκαστρο. Το υψόμετρο που κυμαίνεται είναι: 690-700 μέτρα. Στην νότια του μεριά έχει εμφανή οχύρωση τείχους μήκους 200 μέτρων και ύψους έως δύο μέτρων από ξερολιθιά χωρίς συνδετικό υλικό και σε ερειπιώδη κατάσταση, αλλά και στην δυτική μεριά όπου το τείχος είναι δυσδιάκριτο  λόγω έντονης βλάστησης θάμνων.Η βόρεια και ανατολική μεριά είναι πιο απόκρημνες και δεν φέρουν οχύρωση. Η περίμετρος του κάστρου είναι περίπου 700 μέτρα. Ο εσωτερικός χώρος του κάστρου είναι επίπεδος και ομαλός και είναι γεμάτος απο διάσπαρτα ερείπια κτισμάτων και οικιών.
Ιστορικές πληροφορίες για το εν λόγω κάστρο προς το παρόν δεν έχουν ανευρεθεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός της ομοιότητας της τειχοδομίας με το κοντινό κάστρο Τζιρίστρας (http://amfitreidhs.blogspot.com/2020/01/blog-post.html ) για το οποίον επίσης δεν υπάρχουν αναφορές.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ





ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ.ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ (1370μ)




ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ



ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ







Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ





ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΤΗΣ Γ.Υ.Σ.




ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ


ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ ,ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

Η προσέγγιση του κάστρου γίνεται ακολουθώντας τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο απο Καπαρέλλι προς Εθνική Οδό για περίπου 4 χιλιόμετρα,όπου  αφήνουμε το αυτοκίνητο σε πέταλο του δρόμου κάτω απο  τον λόφο του κάστρου. Εκεί υπάρχει ένα μικρό διάσελο με μια στάνη και κινούμενοι πεζοί με νοτιοανατολική κατεύθυνση για 30 λεπτά περίπου φτάνουμε στην κορυφή του λόφου, όπου είναι το κάστρο. Η ανάβαση είναι επίπονη λόγω της πολύ έντονης βλάστησης θάμνων.

Το ακριβές σημείο του κάστρου φαίνεται σε χάρτη ''google earth'', κάνοντας κλικ τέρμα κάτω στο σημείο που αναγράφει Τόπος.


 ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ, ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΤΕΙΧΙΣΤΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ... ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ. ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ.



































Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΑΣΤΡΟ ΔΑΦΝΟΥΔΙΟΥ (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Ν.ΣΕΡΡΩΝ)

ΚΑΣΤΡΟ ΣΦΕΛΙΝΟΥ